Franta va deschide o misiune permanenta de aparare la Chisinau. Anuntul a fost facut de catre liderul francez in timpul unei intalniri cu presedintele Maia Sandu la Paris. Emmanuel Macron nu a oferit detalii despre misiune, doar a precizat ca aceasta isi va incepe activitatea in urmatoarele luni, fiind vorba de instruirea fortelor armate. Un acord in  acest sens a fost semnat de ministrii apararii moldovean si francez.

Publicat:07.03.2024, 19:24

Acordul semnat de ministrii apararii din Franta si Moldova prevede deschiderea unei  misiuni permanente de aparare la Chisinau, anunta Emmanuel Macron.

Emmanuel MACRON, PRESEDINTELE FRANTEI:  „Deschiderea in urmatoarele luni a unei misiuni de aparare permanenta la Chisinau ne va permite, in egala masura, sa lucram mai eficient pentru consolidarea cooperarii in ceea ce tine de instruirea, formarea si interoperabilitatea fortelor noastre armate. Aceasta este doar o prima etapa, care va fi completata cu noi colaborari, cum ar fi lupta impotriva dezinformarii si atacurilor cibernetice.”

Liderul francez nu a oferit mai multe detalii dar nici Maia Sandu nu a spus mai multe precizand doar ca semnarea acestui acord dar si a celui de cooperare economica ne consolideaza economia si rezistenta.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Cu sprijinul Frantei si al altor parteneri care ne sunt alaturi, stim ca nu suntem singuri. Impreuna ne vom asigura ca Moldova va fi libera, va fi pasnica si va fi in Uniunea Europeana.”

La Paris Maia Sandu s-a plans ca Rusia isi reinnoieste eforturile de destabilizare a Republicii Moldova si a avertizat ca Vladimir Putin nu se va opri daca Ucraina va cadea.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:  „Daca agresorul nu este oprit, el va continua, iar linia frontului se va deplasa mai aproape. Mai aproape de noi. Mai aproape de voi.”

Emmanuel MACRON, PRESEDINTELE FRANTEI:  ”Realitatea democratica a Republicii Moldova si aspiratia sa la un viitor european, la fel ca in cazul Ucrainei, reprezinta o provocare pentru Rusia lui Vladimir Putin.”

La o saptamana dupa ce Tiraspolul a facut un apel pentru protectie Rusiei, Emmanuel Macron si Maia Sandu au cerut astazi Rusiei intr-un comunicat comun, sa isi retraga trupele stationate ilegal pe teritoriul tarii noastre. Franta s-a declarat gata sa contribuie, cand va veni momentul, la o reglementare durabila si pasnica a conflictului transnisteran.