Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat ca Grupul Wagner se afla in spatele unei tentative de lovitura de stat dejucate care urmarea sa o inlature de la putere, ca parte a unei campanii de destabilizare a tarii, transmite Mediafax

Publicat:06.10.2023, 17:01

Maia Sandu a declarat intr-un interviu acordat Financial Times ca fostul lider al Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a planificat lovitura de stat la inceputul acestui an si a avertizat ca Moscova foloseste diverse metode, inclusiv carausi de bani si carduri bancare emise in Dubai, pentru a introduce ilegal bani in Moldova pentru a mitui alegatorii inainte de alegeri.

„Informatia pe care o avem este ca a fost un plan pregatit de echipa lui Prigojin”,  a declarat Maia Sandu, adaugand ca au vrut sa incurajeze protestele antiguvernamentale sa devina „violente”.  „Situatia este cu adevarat dramatica si trebuie sa ne protejam.”

Oficialii europeni si americani au avertizat in februarie ca Rusia planuia sa inlature guvernul pro-occidental al Maiei Sandu, iar autoritatile de la Chisinau au declarat in martie ca au arestat un membru al Grupului Wagner, acuzand administratia de la Kremlin ca instiga la o lovitura de stat.

Rusia a incercat sa exercite presiuni asupra Republicii Moldova, o fosta republica sovietica cu legaturi puternice cu Moscova, de la inceputul presedintiei Maiei Sandu in 2020, Kremlinul fiind iritat de opiniile sale pro-occidentale puternice si de dorinta de a integra tara in Uniunea Europeana.

Evgheni Prigojin s-a aflat printre cele 10 persoane ucise intr-un accident aviatic intre Moscova si Sankt-Petersburg, in data de 23 august, la doua luni dupa ce a condus o revolta impotriva unor inalti oficiali rusi.

„Nu putem juca sah cu rusii daca ei poarta manusi de box”

Republica Moldova a devenit anul trecut o tara candidata la UE, iar statele membre ale blocului comunitar urmeaza sa decida daca vor incepe negocierile oficiale de aderare pana la sfarsitul acestui an.

„Rusia isi va spori presiunea asupra Republicii Moldova. Au incercat cu energia si au esuat. Au incercat sa rastoarne guvernul si au esuat. Iar acum incearca sa intervina masiv in alegerile noastre, folosind foarte multi bani”,  a declarat Maia Sandu.

In luna mai, UE a impus sanctiuni oligarhului pro-rus Ilan Sor pentru destabilizarea, subminarea sau amenintarea suveranitatii si independentei Republicii Moldova. O luna mai tarziu, Moldova a interzis partidul sau politic.

In aceasta saptamana, Sandu a cerut UE sa impuna sanctiuni asupra companiilor legate de Sor. Guvernul de la Chisinau afirma ca Sor foloseste companiile pentru a continua sa directioneze bani in tara.

„Nu putem juca sah cu rusii daca ei poarta manusi de box”,  a declarat Sandu, justificand masurile.

Maia Sandu a declarat ca are dovezi ca Rusia vizeaza in mod special alegerile locale pentru a lua avant politic inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor si a scrutinului parlamentar din 2025.

Serviciile de informatii din Republica Moldova au detectat cel putin 20 de milioane de euro in fonduri rusesti care au intrat in tara in scopuri politice, iar cifra reala este probabil mai mare, a declarat Sandu.

„Instrumentele pe care le folosesc pentru a aduce banii in tara sunt foarte diverse. Am vazut pentru o vreme ca ei doar trimiteau moldoveni la Moscova cu avionul prin Georgia. Iar acesti oameni aduceau fiecare inapoi cate 10.000 de euro”,  a spus ea.

„Am vazut recent ca ei aduceau carduri, carduri bancare care erau emise in Dubai ... pur si simplu distribuiau mii de carduri ... carduri bancare persoanelor pe care voiau sa le mituiasca”.