Misiunea de aparare franceza, care urmeaza sa ajunga la Chisinau, se limiteaza la o singura persoana, a anuntat Ministrul Apararii, Anatol Nosatii, in cadrul emisiunii In Profunzime. Acesta a mentionat ca este vorba despre o doamna locotenent colonel care incepand de luna viitoare se va transfera de la Bucuresti la Chisinau. Totodata, in cadrul emisiunii Nosatii a anuntat ca cel de-al doilea radar de supraveghere aeriana va fi adus in Republica Moldova pana la sfarsitul anului 2025 si valoreaza circa 20 de milioane de euro, din fonduri externe.

Publicat:11.03.2024, 20:14

Acordul semnat de ministrii apararii moldovean si francez se refera la politica de aparare, participarea in misiuni si operatii internationale, controlul si gestionarea spatiului aerian, tehnologia informatie si telecomunicatiilor militare, topografie militara, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistica, logistica, medicina militara, gestionare financiara si bugetara.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  „Controlul si gestionarea spatiului aerian ce presupune asta?”

Anatol NOSATII, MINISTRUL APARARII:  „Schimbarile de securitate si noile amenintari la securitatea nationala au aratat vulnerabilitatea noastra, respectiv a devenit o prioritate pentru noi.”

Ministrul a precizat ca este o cooperare care presupune mai multe metode precum ar fi procurarea directa sau asistenta tehnico - materiala, dar nu este vorba doar despre echipamente, ci si despre schimb de informatie, instruirea personalului si alti factori care ar imbunatati acest domeniu.

Totodata, Nosatii a confirmat ca radarul care a fost procurat anul trecut costa aproximativ 14 milioane de euro, iar cel de-al doilea radar care urmeaza sa fie procurat din fonduri externe valoreaza circa 20 de milioane de euro si va veni pana la sfarsitul anului 2025.

Anatol NOSATII, MINISTRUL APARARII:  Este vorba despre un alt sistem de radar, diferit de cel care s-a mentionat achizitionat de la partea franceza, vine ca rezultatul unei cooperari cu UE si va fi cumparat pe platforma europeana de sustinerea de pace. Acordul va fi semnat cand agentul implementator va transmite documentele necesare in conformitate cu procedurile UE. Valoreaza circa 20 de milioane de euro si va veni pana la sfarsitul anului 2025.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: Ce facem pentru ca sa interceptam tintele aeriene?”

Anatol NOSATII, MINISTRUL APARARII:  Pentru aceasta este nevoie de sisteme de interceptie care nu sunt disponibile acum pentru ca acum merg pentru dotarea Ucrainei, ceea ce contribuie si la apararea noastra.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  Ce presupune misiunea permanenta de aparare la Chisinau despre care spunea presedintele francez?”

Anatol NOSATII, MINISTRUL APARARII:   Se limiteaza la prezenta unei singure persoane care va avea functia de atasat militar in cadrul misiunii diplomatice a Republicii Franceze. Este vorba despre o doamna locotenent colonel care actualmente este acreditata pentru Republica Moldova, dar pana acum a activat din sediu de la Bucuresti incepand de luna viitoare se va transfera de la Bucuresti la Chisinau.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:  Republica Moldova se pregateste de razboi?”

Anatol NOSATII, MINISTRUL APARARII:  Doctrina fortelor armate este o doctrina de aparare, bazata pe suficienta necesara de aparare. Acel buget alocat nu ne permite sa invocam militarizarea sau pregatirea de razboi. Ne permite sa mentinem resurse pentru apararea suveranitatii si integritatii statului”

Zilele trecute, liderul francez in timpul unei intalniri cu presedintele Maia Sandu la Paris a anuntat ca Franta va deschide o misiune permanenta de aparare la Chisinau, fara a oferi detalii despre misiune, precizand doar ca aceasta isi va incepe activitatea in urmatoarele luni, fiind vorba de instruirea fortelor armate.

Primul radar a fost adus in Republica Moldova anul trecut, insa potrivit autoritatilor ar fi nevoie de circa 3 radare pentru supravegherea inregului spatiu aerian moldav. 

Citeste si : Franta va deschide o misiune permanenta de aparare la Chisinau. Maia Sandu, la Paris: „Impreuna ne vom asigura ca Moldova va fi libera, va fi pasnica si va fi in UE” - VIDEO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.