Fiecare sportiv care va fi medaliat la Jocurile Olimpice si Paralimpice din Paris va primi cate un fragment din Turnul Eiffel. Bucati din cel mai emblematic monument al francezilor au stat la baza confectionarii distinctiilor, care vor fi oferite la Olimpiada. Organizatorii celui mai important eveniment sportiv al anului au prezentat noul design al medaliilor.

Publicat:08.02.2024, 23:31

„In 2024, visurile sunt bijuterii, iar Parisul este scena. Paris 2024 si LVHM(n.red. Partener al Olimpiadei) sunt mandri sa va prezinte medaliile Jocurilor Olimpice si Paralimpice de la Paris 2024.”

Design-ul medaliilor de la Jocurile Olimpice si Paralimpce din aceasta vara a fost prezentat azi in cadrul unei ceremonii, organizate la Paris. Fiecare distinctie are forma circulara si se aseamana cu raze solare in culoarea metalului din care este confectionata. Pe verso se afla figuri gravate ale zeitei victoriei, Atena Nike, stadionului panathenaic si Acropolelor, impuse de Comitetul International Olimpic, la care s-a adaugat silueta Turnului Eiffel. Pe medaliile paralimpice nu exista figuri impuse, astfel acestea prezinta o vedere de sub Turnul Eiffel, cu inscriptia Paris 2024, in limbaj braille. 

„Cel mai ravnit obiect creat vreodata din aur, argint sau bronz, dar inainte de toate, din Paris.”

Medaliile Olimpiadei de la Paris sunt unice prin faptul ca au in centru o figura hexagonala, ce ilustreza logo-ul competitiei. Fiecare hexagon este, de fapt, un fragment de 18 grame al Turnului Eiffel, colectat de pe grinzi si in timpul renovarilor monumentului din capitala Frantei, care a mai gazduit Jocurile Olimpice de doua ori, in 1900 si acum o suta de ani, in 1924.

Joachim RONCIN, DIRECTORUL DEPARTAMENTULUI DESIGN:  „Sa ai o medalie de aur este, deja, ceva incredibil, dar am vrut sa adaugam amprenta franceza si ne-am gandit ca Turnul Eiffel va fi cireasa de pe tort.”

De design-ul medaliilor s-a ocupat renumita casa de bijuterii Chaumet, in timp ce nemijlocita confectionare o realizeaza Monetaria din Paris. Fiecare medalie are un diametru de 85 de mm, 9,2 mm grosime si o greutate ce variaza - 529 grame medalia de aur, 525 grame - cea de argint si 455 grame - cea de bronz.

Benoit VERHULLE, SEFUL ATELIERULUI CASEI DE BIJUTERII CHAUMET:  „Sportivul care va face atat de multe sacrificii ca sa obtina aceasta bijuterie va fi mandru ca o poarta la gat, asa incat va simti ca are o bucata din Paris aproape de inima sa.”

In total, 5084 de medalii vor fi oferite in cadrul Jocurilor Olimpice si Paralimpice din capitala Frantei. Mai intai, in perioada 24 iulie – 11 august va avea loc Olimpiada, iar mai apoi, de pe 28 august si pana pe 8 septembrie vor concura atletii paralimpici.