Cel putin 14 persoane au fost ucise vineri intr-un atac rus cu racheta la Odesa, iar primii salvatori care au intervenit au fost loviti de o a doua racheta, un paramedic si un lucrator aflandu-se intre morti, anunta autoritatile ucrainene, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:15.03.2024, 16:58

Alte 46 de persoane au fost ranite, precizeaza autoritatile.

Acest atac a avut loc in timp ce rusii voteaza in alegeri prezidentiale in care Vladimir Putin urmeaza sa obtina un nou mandat de sase ani dupa ce si-a zdrobit opozitia, iar Razboiul din Ucraina a intrat in al treilea an.

Cel putin zece case din Odesa si echipament al serviciilor de interventii au fost avariate in atac, care a declansat un incendiu, anunta Serviciul ucrainean de urgenta si guvernatorul regiunii Oleg Kiper.

Tactica lansarii unei a doua rachete in acelasi loc, care vizeaza sa loveasca salvatori, este cunoscuta in lumea militara sub numele de ”dubla atingere” (double tap). Acest tip de atac loveste adesea civili.

Kiper a anuntat o zi de doliu la Odesa sambata, a doua in mai putin de doua saptamani.

La 2 martie, o drona a atins un bloc inalt si a ucis 12 oameni, inclusiv cinci copii.

Incepand din vara, Rusia si-a intensificat atacurile la Odesa, un port situat in sudul Ucrainei, cu aproximativ un milion de locuitori.

Aceste atacuri au vizat in principal infrastructura portuara, cu scopul de perturba exportul de bunuri, dupa ce Ucraina a restabilit navigatia la Marea Neagra, in urma unei serii de operatiuni militare reusite.

Moscova a anuntat ca vizeaza instalatii in care sunt depozitate drone maritime ucrainene menite sa atace flota rusa.

Mai multe porturi din regiunea ucraineana Odesa au jucat un rol-cheie in Acordul de la Istanbul cu privire la exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagra.

Locuitorii Odesei sunt majoriotari rusofoni, iar istoria orasului este legata de unele dintre cele mai venerate nume din istoria rusa, ca imparateasa Ecaterina a II-a, scriitorul Lev Tolstoi si poeta Anna Ahmatova.

Catedrala ortodoxa din Odesa s-a aflat in subordinea Patriarhiei de la Moscova cel putin pana la anexarea Peninsulei Crimeea in 2014, iar plajele sunt populare in randul turistilor rusi.

Pe de alta parte, guvernatorul regiunii ruse Belgrorod, Viaceslav Gladkov, a anuntat ca un membru al fortelor apararii teritoriale a fost ucis, iar alte doua perosane au fost ranite vineri, intr-un bombardament.

In noaptea de joi spre vineri, doua persoane au fost ucise, iar alte trei ranite la Vinitia, in centrul Ucrainei, intr-un atac rus cu drona, potrivit guvernatorului Serghii Borzov.

Fortele Aeriene ucrainene au anuntat ca au doborat 27 de drone rusesti de tip Shahed care au vizat sase regiuni - Harkov, Vinitia, Kirovograd, Mikolaiv, Hmelnitki si Kiev.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.