Serviciul de securitate interna al Ucrainei a declarat vineri ca a interceptat o convorbire telefonica care dovedeste ca fortele rusesti au aruncat in aer centrala hidroelectrica si barajul Kakhovka din regiunea Herson din sudul Ucrainei, informeaza hotnews.ro, care citeaza Reuters.

Publicat:09.06.2023, 11:34

Serviciul de Securitate al Ucrainei a postat un clip audio de un minut si jumatate din presupusa conversatie.

SBU sustine ca rusii „au vrut sa santajeze Ucraina prin aruncarea in aer a barajului si au provocat un dezastru in sudul tarii”, doar ca fortele ocupante au facut mai mult rau decat si-au dorit.

„Nu ei (ucrainenii, n.r.) sunt cei care au lovit. Grupul nostru de sabotaj este acolo. Au vrut sa ii sperie cu acest baraj. Nu a mers conform planului, a fost mai mult decat au planuit", ar spune un militar rus in presupusa conversatie.

In presupusa interceptare doi barbati neidentificati par sa discute in limba rusa despre consecintele dezastrului, potrivit The Guardian.

In conversatie, primul barbat incepe prin a spune „Stiri. Ieri a fost un videoclip pe canalul Telegram - un soldat statea acolo, cu fata acoperita, in uniforma. Si spune ca nu sunt inundatii, ca oamenii traiesc normal. Si in spatele lui este o fereastra si se vede apa pana la genunchi".

Al doilea barbat spune: „Este amuzant. Este vorba despre faptul ca centrala hidroelectrica a fost distrusa?".

Primul barbat: Da. Principala problema este ca hidrocentrala le raceste reactorul nuclear.

Cel de-al doilea barbat: Nu stiu: Asta e bine. Si-au facut-o singuri. O sa explodeze si asta e tot.

Primul barbat: Deci baietii nostri au facut-o. Nu sunt ei, sunt ai nostri.

Al doilea barbat: Serios, au fost ai nostri? Au spus ca ucrainenii l-au aruncat in aer.

Primul barbat: Nu ei l-au aruncat in aer. Grupul nostru de sabotori este acolo. Au vrut sa provoace panica cu acest baraj. Nu a mers conform planului. A fost mai mult decat au planuit.

Al doilea barbat: Da, bineinteles. Va fi ca la Chornobil, nu?

Primul barbat: Construit in anii '50. S-a prabusit repede.

SBU nu a oferit detalii suplimentare despre conversatie sau despre cei doi vorbitori.

Acuze reciproce

Rusia si Ucraina se acuza reciproc de distrugerea barajului din Herson.

Prabusirea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei este unul dintre cele mai mari dezastre industriale si ecologice din Europa din ultimele decenii.

Apa a distrus sate intregi, a inundat terenuri agricole, a privat zeci de mii de oameni de energie electrica si apa curata si a provocat daune masive mediului.