O inregistrare video si alte informatii aparute pe retelele de socializare arata ca armata ucraineana a ajuns la periferia localitatii Verbove din regiunea Zaporojie, de unde incearca sa flancheze garnizoana rusa care apara drumul catre Melitopol, principalul obiectiv al ofensivei Kievului, transmite hotnews.ro. 

Ultimul update: 31.08.2023, 14:26 Publicat:31.08.2023, 14:22

O inregistrare video cu bombardamente asupra Verbove a aparut pe retelele de socializare rusesti, acestea afirmand ca ea arata cum lansatoarele multiple de rachete „Grad” trag asupra atacatorilor ucraineni.

Insa dupa cum noteaza si jurnalistul Julian Ropcke de la Bild, unul dintre observatorii razboiului din Ucraina, acest lucru ar sugera ca trupele ucrainene au capturat majoritatea satului, din moment ce rusii il bombardeaza cu rachete.

Cel mai probabil inregistrarea arata de fapt ca satul este bombardat de ucraineni:

Imagini realizate din satelit confirma de asemenea ca la periferia localitatii se duc lupte si ca in interiorul sau exista semne ale unor bombardamente:

Trupele ucrainene din acest sector al frontului au reusit sa avanseze rapid 2,7 kilometri dupa ce au eliberat satul Robotine la inceputul saptamanii, ocolind „dintii de dragon” plasati de armata rusa pentru a incetini inaintarea vehiculelor blindate.

Institutul pentru Studiul Razboiului noteaza la randul sau in ultima evaluare pe care a publicat-o ca trupele ucrainene au ajuns la periferia Verbove.

O harta interactiva publicata de administratorii paginii OSINTTechincal arata progresele facute de ucraineni in acest sector al frontului:

De ce este important satul Verbove pentru ofensiva ucraineana

Noile informatii privind progresele inregistrate de trupele ucrainene de aici vin la o zi dupa ce Forbes nota ca, dupa eliberarea Robotine, comandamentul ucrainean a luat in vizor urmatoarea reduta a rusilor de pe axa care duce la Melitopol: localitatea Novoprokopivka.

Toate semnele de pana acum indica insa faptul ca unitatile ucrainene care au primit sarcina capturarii Novoprokopivka, Brigada 46 de Mobilitate Aeriana si Brigada 82 de Trupe Aeropurtate, nu vor lua prin asalt direct satul ce avea o populatie de doar 800 de locuitori inainte de inceperea razboiului, ci ca incearca sa flancheze garnizoana rusa de aici prin cucerirea Verbove, un alt sat aflat mai la est.

O harta care arata amplasarea celor doua localitati:

Aceasta tactica a fost folosita cu succes si de catre puscasii marini ucraineni la Urozhaine, un alt sat transformat intr-o reduta de armata rusa. Ucraina a anuntat oficial eliberarea acestui sat pe 16 august insa el se afla pe axa care duce la orasul-port Mariupol, la aproximativ 90 de kilometri est fata de Robotine.

Forbes nota miercuri ca trupele aeropurtate ucrainene au inceput sa lanseze atacuri de recunoastere asupra transeelor rusesti de la Verbove si ca inregistreaza progrese constante. Aceasta localitate care ar permite flancarea garnizoanei rusesti din Novoprokopivka este aparata de un regiment de infanterie motorizata, o brigada a fortelor speciale ruse si 3 batalioane de rezerva.

Spre comparatie, in Novoprokopivka rusii au stationat sapte regimente ale fortelor lor din sudul Ucrainei.

Comandantii rusi se confrunta cu o alegere dificila

In cazul in care generalii rusi aleg sa transfere mai multe elemente ale garnizoanei din Novoprokopivka in Verbove, acest lucru ar putea crea oportunitatea ca alte unitati ucrainene aflate in jurul Robotine, printre care se numara Brigazile 47 si 65 de Infanterie Mecanizata, sa faca ceea ce trupele aeropurtate au optat sa evite: sa ia cu asalt Novoprokopivka din nord.

In acest sens, este posibil ca eforturile trupelor aeropurtate din jurul Verbove sa reprezinte atacul principal in drumul catre Melitopol sau sa fie o operatiune de diversiune care sa sustina ofensiva principala care ar avea loc mai la vest.

Daca nu a fost luata o decizie in acest sens, ea ar putea veni in functie de optiunea aleasa de rusi: sa ramana cu garnizoana intacta in Novoprokopivka, sperand ca Verbove va rezista, sau sa transfere din unitati aici si sa spere ca cealalta localitate nu a fost slabita prea mult in cazul unui asalt ucrainean frontal.

E o alegere pe care comandantii militari rusi probabil nu si-ar dori sa fie nevoiti sa o faca pentru a apara drumul catre Melitopol, despre care se crede ca este principalul obiectiv al ofensivei ucrainene.

Eliberarea sau asedierea sa ar permite taierea in doua a fortelor rusesti din sudul Ucrainei, precum si eliminarea coridorului terestru catre Crimeea.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.