/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 800: Lupte grele, permisiunea Londrei și ironia Rusiei. Oficial SUA: Războiul nu se va încheia curând

Reuniunea copreședinților CUC, programată pentru azi la Chișinău, nu a avut loc! Partea transnistreană a refuzat să participe

missing
07 mai 2020, ora 14:41

Comisia Unificată de Control urma să se întrunească azi la Chișinău într-o ședință la care trebuiau să participe copreședinții și inclusiv reprezentanți ai Ucrainei și Misiunii OSCE în Moldova. Reuniunea nu a avut loc, însă, după ce partea transnistreană a refuzat să participe.

Reuniunea urma să aibă loc azi la sediul din Chișinău al Misiunii OSCE. Pe agendă erau incluse aspecte actuale de funcționare a mecanismului de pacificare în contextul instituirii stării de urgență în localitățile din zona de securitate.

Ultima întrunire de lucru a membrilor Comisiei Unificate de Control în format larg a avut loc la 12 martie curent în orașul Bender. După declararea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova și aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19, Comisia Unificată de Control și-a sistat temporar ședințele în orașul Bender și a activat în regim de lucru la distanță. A fost menținută comunicarea permanentă între toate componentele operațiunii de pacificare, inclusiv la nivelul Comandamentului Militar Întrunit și observatorilor militari.

Delegația Republicii Moldova consideră că organizarea reuniunii menționate era necesară, pentru identificarea soluțiilor la multiplele probleme care s-au acumulat în Zona de Securitate ca urmare a  fortificării infrastructurii „posturilor de control” ilegale sub pretextul măsurilor antiepidemice. În legătură cu acțiunile unilaterale ale exponenților de la Tiraspol, situația în Zona de Securitate s-a tensionat constant în ultima perioadă, fiind afectat dreptul locuitorilor la libera circulație, dar și activitatea observatorilor militari, prin blocarea misiunii acestora de monitorizare a situației și de documentare a încălcărilor admise”, se menționează într-un comunicat de presă al Guvernului.

Delegația Republicii Moldova subliniază că partea transnistreană sfidează actele de bază ale mecanismului de pacificare instituit prin Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992.

„Tiraspolul nu a acceptat apelul Delegației Republicii Moldova din 1 aprilie curent și nu doar că nu a dispus  măsuri imediate în vederea deblocării activității observatorilor militari și eliminării necondiționate a barierelor instalate neautorizat și abuziv, ci a continuat să le consolideze”, menționează reprezentanții Guvernului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram