/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

/VIDEO/ Au apărut primele cireșe de vânzare. Un kilogram costă chiar și 100 de lei

missing
11 mai 2020, ora 20:54

Sezonul primelor căpșuni a rămas în urmă. Așa că noile vedete ale lunii mai sunt cireșele, ce pot fi zărite deja în unele grădini. Unii gospodari au decis să le scoată în vânzare. Însă, pe cât de dulce le este gustul, pe atât de pipărat prețul. Un kilogram costă chiar și 100 de lei.

La cei 81 de ani ai săi, Constantin Talmaci din comuna Trușeni poate fi considerat unul dintre cei mai invidiați locuitori din zonă. Și asta pentru că deja se poate bucura de primele cireșe.

CONSTANTIN TALMACI: „Satul nostru se numește cireșar. Ca de exemplu, la Cojușna poama e cea mai frumoasă. Au fost sorturi bune, dar cu vremea asta, au rămas unde și unde…„

Cireșul, crescut cu multă grijă, are peste 30 de ani. Un adevărat prieten pentru copiii și nepoții săi, spune moș Constantin.

CONSTANTIN TALMACI: „La copii. Erau mici și l-am pus să aibă. Copiii vor să guste primele cireși. Erau cei mai norocoși..Da…”

Pentru că pomul se află chiar lângă gard, acesta le face din ochi trecătorilor. Însă, nu se gândește să le vândă.

CONSTANTIN TALMACI: „Vin nepoții de la oraș, rudele, pentru ei. Nu le vindeți? Nu, ca primele…”

Și Ana-Maria din comuna Stăuceni se poate considera o norocoasă. De cireșul din ogradă o leagă o mulțime de amintiri.

ANA-MARIA ȘURA: „Copilăria mea. Mă cățăram pe el. El are peste 30 de ani”.

Cei mai pofticioși sunt copiii din preajmă, care nu pot rezista ispitei de a pune măcar o cireașă în gură.

ANA-MARIA ȘURA: „Mereu vin aici. Se urcă pe gard. Ne facem griji, că se urcă în copac și să nu cadă. MUSCA 00:42-00:46 Suntem în centru și toți care trec – „Ahh, primele cireși”.

Și în vânzare au apărut primele cireși de mai. Prețul unui kilogram ajunge la 100 de lei. Chiar și așa, spre deosebire de anii trecuți, vânzătorul ne-a spus că ăsta e un preț de aproape trei ori mai mic.

VÂNZĂTOR: „Sunt de-ale noastre sau importate? De la mine din ogradă. Chiar acum le culeg. De unde sunteți? Telecentru. De ce așa scumpe? Anul trecut, acestea de mai erau 270”.

Anterior, specialiștii în agricultură au afirmat că înghețurile de la începutul lunii au afectat majoritatea pomilor fructiferi, aflați deja în floare. Chiar și așa, potrivit specialiștilor, cireșul a fost unul din cei mai rezistenți la temperaturile cu minus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram