/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa și ordinul lui Șoigu. SUA îşi îndeamnă aliaţii să livreze Patriot Kievului

/VIDEO/ Marcajele noi de pe strada Ion Creangă creează ambuteiaje infernale

missing
08 noiembrie 2021, ora 21:23

Marcaj rutier proaspăt aplicat și indicatoare noi – pe strada Ion Creangă, din sectorul Buiucani al capitalei. S-ar părea că, după cinci luni de reparații, asta ar trebui să-i bucurie pentru șoferii care au drum pe acolo. Dar nu a fost să fie, deoarece câte una dintre cele două benzi de pe ambele sensuri a fost dedicată exclusiv transportului public. Astfel, ceilalți șoferi s-au văzut înghesuiți pe o singură bandă. Nemulțumiți sunt și șoferii transportului public, deoarece, pe banda lor unii conducători auto, din obișnuință, continuă să lase mașinile parcate și tot pe acolo circulă și șoferii grăbiți. Chiar și așa, edilul Ion Ceban spune că benzile dedicate transportului public ai fost gândite pentru comoditatea cetățenilor.

Autoritățile au rezervat una dintre benzi pentru deplasarea transportului public. Deși marcajul este de culoare albă și nu galbenă, ca pe alte străzi, pe unele porțiuni este scris, direct pe asfalt, că pe aici poate circula doar transportul public. Chiar și așa, unii șoferi ignoră marcajul și se deplasează pe banda dedicată troilebuzelor.

„Uitați-vă, e marcat, da? Dimineața în orele de vârf, de la Ștefan Neaga până în vale erau toți pe bandă. Cum a fost așa și este. Nu se respectă marcajul, mergem tot cu întârziere.”

„Când veneam încoace la vale, din urma mea veneau mașini.”

„În orice caz, trebuie de luat măsuri cu șoferii care parchează pe acestea benzi, că ne încurcă la circulație. În rest, e o ideea bună pentru transportul public.”

Pe de altă parte, șoferii de pe transportul privat afirmă într-un glas că o bandă de circulație pe un segment de drum atât de solicitat este prea puțin. Potrivit lor, dacă autoritățile vor insista pe această idee, atunci pe strada Creangă se vor forma inevitabil ambuteiaje și mai mari decât până acum.

„O bandă pentru transportul public și o bandă pentru transportul obișnuit, nu te poți mișca nici în dreapta nici în stânga. Mai rău s-a făcut.”

„E foarte puțin doar o singură bandă pentru transportul… Da, sunt de acord că transportul public și pasagerii trebuie să ajungă mai repede, dar oricum și pentru noi e o problemă foarte mare, uitați-vă ce se face. Și asta e ora 10, dar ce se face la ora șapte, opt.”

„Am stat, sincer să vă zic, 20 de minute de la Coca până aici, unde mi-e serviciul, în ambuteiaj doar pe o singură bandă și, practic, am pierdut jumătate de oră.”

Deși salută ideea unei benzi dedicate transportului public, și trecătorii consideră că doar o bandă pentru transportul alternativ este insuficient.

„Aici, în vale, transportul merge, dar din deal, mai ales dimineața, toți într-un rând, este ambuteiaj. Uitați-vă, până acum este ambuteiaj de la cerc.”

„Îi bine, se vede bine, merge și transportul și ne simțim comod, dar ambuteiajele totdeauna sunt. Poate să fie benzi ori nu, da totdeuna sunt ambuteiaje.”

„Ajungi la locul de destinație mai repede cu transportul public, dar din păcate, proprietarii autovehiculelor vor circula mai greu doar pe o bandă de circulație.”

„O făcut acum, dați să încercăm să vedem. În centru doar sunt de acestea cu galben puse pentru transportul public, ca experiment merge și aici, vom vedea cum va fi în practică.”

Iar acest bărbat a fost amendat de către poliție pentru că mergea pe banda destinată transportului public.

„- Am mers pe banda asta unde scrie bus, da văd că troilebuzele tot merg pe acolo, pe margină și pe unde să mergi dacă troilebuzele tot merg pe acolo și iau câtă lume din urmă și tot așa. – Da nu ați observat-o sau cum? – Cum s-o observ, eu mă duc la vale. – De ce ați decis să mergeți pe bande pentru troilebuz? – Să mă mișc, mă grăbesc la lucru. – Era ambuteiaj? – Da. Normal că ambuteiaj, uitați-vă singur.”

Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, chiar și așa va avea prioritate transportul public, iar ceilalți vor trebui să suporte ceea ce li se oferă.

„Cu tot disconfortul care se crează, rugăm și poliția să se implice cât se poate de mult, pentru că astăzi pe Creangă am văzut un ambuteiaj foarte mare.”

„Deși în rând stăteau șapte, opt, 11 unități de transport public, două – trei mașini blocau aceste accese.”

Potrivit Primăriei Chișinău, benzile dedicate sunt aplicate în regim de testare, iar scopul este de a facilita majorarea vitezei de deplasare a transportului public și transportarea la destinație a călătorilor în timp util.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram