Război în Ucraina, ziua 229: Rachete deasupra Moldovei. Rusia atacă orașe, Putin acuză terorism, iar șeful ONU e "profund șocat"

missing
10 октября 2022, час 21:57

Forțele ruse lansat luni dimineață, 10 octombrie, o serie de atacuri asupra Capitalei Ucrainei, Kiev. Țintele au lovit mai multe regiuni aglomerate din oraș. Bilanțul preliminar al victimelor înregistrate este 8 morți și 24 de răniți. Au fost bombardate și alte orașe din Ucraina. 

UPDATE Dictatorul Rusiei ar putea deveni în scurt timp nu doar cel mai căutat criminal de război de către Ucraina, dar şi cel mai vânat terorist de către Statele Unite ale Americii. Congresul american va vota dacă i se va acorda Rusiei statutul de stat sponsor al terorismului, scrie Ukrinform, potrivit Mediafax.

UPDATE Fostul comandant al forțelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, a condamnat atacurile Rusiei asupra oraşelor şi infrastructurii civile din Ucraina. "A fost cumplit ce s-a întâmplat astăzi", a spus Ben Hodges, în direct la Antena 3 CNN, adăugând că "oameni nevinovați au fost uciși din nou de atacurile rusești".

UPDATE Șeful administrației militare regionale Mykolaiv, Vitaliy Kim, i-a avertizat pe ucraineni cu privire la pericol. El susține că Federația Rusă pregătește noi atacuri masive cu rachete.

UPDATE Apar tot mai multe semnale privind o revoltă și conflicte la nivelul conducerii armatei ruse. Jurnalistul de investigații Christo Grozev de la Bellingcat enumeră o serie de indicii că Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner și cel mai proeminent critic al felului în care se desfășoară ofensiva Rusiei în Ucraina, încearcă să preia conducerea armatei de la Serghei Șoigu.

UPDATE La mai bine de 7 luni de la declanșarea războiului de către Vladimir Putin în Ucraina, deznodământul acestuia este încă imprevizibil, în ciuda diverselor declarații de ambele părți. Acum, Șeful Serviciului Secret al Estoniei, țară NATO, Mikk Marran, susține că ”Ucraina va câștiga” conflictul împotriva Rusiei.

UPDATE Situația de la granița Ucrainei cu Belarus este sub control. Nu există semne ale unei a doua invazii a trupelor inamice dinspre nord, afirmă consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mikhailo Podoliak, pe Twitter .

UPDATE Reprezentantul Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, Andrei Iusov, a declarat luni, potrivit Ukrinform, că zecile de rachete care au lovit orașele ucrainene reprezintă o demonstrație făcută de noul comandant instalat de Kremlin în fruntea armatei ruse care luptă în Ucraina. Confruntat cu eșecuri pe câmpul de luptă din Ucraina, Vladimir Putin l-a numit recent pe generalul Serghei Surovikin ca șef al operațiunii militare speciale.

UPDATE Anton Gerașcenko, consilier în Ministerul ucrainean de Interne, a anunțat că Yuri Zaskoka, șeful Departamentului de securitate cibernetică din cadrul Poliției Naționale din Kiev, a fost ucis în bombardamentele rusești asupra capitalei.

UPDATE Atacul cu rachete asupra Ucrainei este, mai degrabă, un spectacol pentru ruși, susțin experți militari occidentali. Armata rusă suferă de ceva vreme înfrângeri pe câmpul de luptă în războiul împotriva Ucrainei. Și ea poate face puțin în schimb, susține generalul în retragere al Forțelor Armate australiene, Mick Ryan, evaluând atacurile masive cu rachete asupra orașelor ucrainene.

UPDATE Secretarul american de stat, Antony Blinken, a declarat luni că atacurile Rusiei asupra Ucrainei reprezintă o "problemă morală profundă", iar comunitatea internaţională are responsabilitatea de a arăta clar că acţiunile preşedintelui rus, Vladimir Putin, sunt inacceptabile. "Este timpul să susţinem Ucraina; nu este timpul pentru abţineri, pentru cuvinte de împăcare sau echivocuri sub aparenţa neutralităţii. Principiile de bază ale Cartei ONU sunt în joc", a declarat Antony Blinken, anunță Reuters, potrivit Rador.

UPDATE Momentul în care o rachetă lansată de ruși asupra Ucrainei a fost interceptată și distrusă de un soldat a fost filmat și distribuit pe rețelele de socializare. 

UPDATE Unele țări europene își epuizează propriile stocuri de muniție și arme din cauza livrărilor către Ucraina, astfel că NATO îndeamnă companiile din domeniul apărării să crească producția, relatează luni Bloomberg, citând surse.

UPDATE Autorităţile poloneze verifică starea adăposturilor anti-bombardament ale ţării în vederea pregătirii pentru cel mai sumbru scenariu, a declarat ministrul adjunct de Interne al Poloniei, Maciej Wasik, potrivit postului de televiziune Polsat News, citat de Reuters.

UPDATE Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a acuzat luni Polonia, Lituania și Ucraina că pregătesc atacuri "teroriste" și o "revoltă militară" în Belarus, informează Rador.

UPDATE John Bolton, fost consilier pe probleme de securitate națională în timpul guvernării americane anterioare, a declarat, într-un interviu acordat postului american CBS News, că o eventuală decizie a Kremlinului de a folosi arme nucleare ar însemna sfârșitul acestuia. „Cred că este important să impunem responsabilitatea autorităților din Rusia care ar aproba utilizarea unei arme nucleare și mă refer în special la Vladimir Putin. Cred că ar trebui să spunem foarte clar, în mod public, că nu doar Putin, ci întreaga conducere rusă de vârf, toți cetățenii Rusiei să știe că, dacă Putin autorizează utilizarea unei arme nucleare, el și-a semnat sinuciderea”, a menționat oficialul.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat luni după-amiază că a vorbit prin telefon cu premierul Marii Britanii, Liz Truss, precizând că mizează pe sprijin suplimentar în contextul războiului cu Rusia.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a învinuit, luni, Ucraina că a încercat să distrugă cu ajutorul unui exploziv un segment al gazoductului Turkish Stream.

UPDATE Contraspionajul bulgar a deschis o anchetă după ce - potrivit Rusiei - camionul care a provocat explozia de pe podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea de teritoriul său, ar fi plecat din Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene, relatează luni EFE.

UPDATE Suedia nu va împărtăși concluziile anchetei privind exploziile de la conductele de gaz Nord Stream cu autoritățile ruse sau cu gigantul Gazprom, a anunțat luni premierul suedez Magdalena Andersson, potrivit Reuters.

UPDATE Un oficial rus din domeniul apărării minimalizează necesitatea ca trupele belaruse să participe la "operațiunea militară specială" a Moscovei - termen folosit de președintele rus Vladimir Putin pentru a se referi la invazia țării în Ucraina.

UPDATE Un oficial rus din domeniul apărării minimalizează necesitatea ca trupele belaruse să participe la "operațiunea militară specială" a Moscovei - termen folosit de președintele rus Vladimir Putin pentru a se referi la invazia țării în Ucraina.

UPDATE Un bărbat și o femeie au fost răniți în urma bombardării satului Tetkino din regiunea Kursk de către Ucraina; victimele au fost spitalizate, a anunțat guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, potrivit Ria Novosti.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a postat o înregistrare video dramatică în care cinci militari ruși sunt spulberați de o explozie provocată cel mai probabil de o mină sau de un dispozitiv exploziv improvizat. „Armata rusă știe doar cum să atace populația civilă. Ar trebui să ia lecții de la armata ucraineană despre cum să lupte. Pentru a se asigura că instruirea e bună, trebuie să se predea”, se arată în comentariul care însoțește clipul postat pe contul de Twitter al MApN-ului ucrainean, notează Digi24.

UPDATE Ministerul ucrainean al Energiei a decis să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE Bilanțul victimelor după atacul cu rachete din Kiev a ajuns la șase morți și 51 de răniți, potrivit Guardian. „În urma bombardamentelor de astăzi, șase persoane au fost ucise, 51 au fost rănite, 12 au fost salvate și 24 au fost evacuate”, au spus autoritățile pe Telegram.

UPDATE Președintele Moldovei, Maia Sandu, a condamnat loviturile masive cu rachete ale Federației Ruse asupra orașelor ucrainene în dimineața zilei de 10 octombrie, informează „Evropeiska pravda”.  Ea a scris pe Twitter: „Condamn cu fermitate loviturile masive și îndelungate cu rachete asupra orașelor ucrainene, inclusiv asupra Kievului. Barbarismul, terorismul și omorârea populației civile nevinovate trebuie neapărat să înceteze”.

UPDATE Președintele american Joe Biden a „condamnat cu fermitate” luni avalanșa de bombardamente rusești din Ucraina, dovadă a „brutalității absolute” a omologului său rus Vladimir Putin, care s-a soldat cu cel puțin 11 morți și 89 de răniți în întreaga țară, potrivit AFP „Aceste atacuri au ucis și rănit civili și au distrus obiective nemilitare”, a declarat liderul democrat, asigurând că ele nu vor face decât să consolideze sprijinul SUA pentru Ucraina și că SUA vor continua să „impună un cost greu Rusiei pentru agresiunea sa”.

UPDATE Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte rus, a fost pus de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SSU) pe lista infractorilor. El este căutat pentru încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei.

​UPDATE Polonia și-a sfătuit cetățenii să nu se deplaseze în Belarus și le-a recomandat celor aflați deja în țara vecină să o părăsească.

UPDATE Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, este „profund şocat” de atacurile cu rachete ale Rusiei care au vizat Ucraina, luni, a declarat purtătorul de cuvânt al oficialului într-un comunicat, relatează CNN.

UPDATE Procurorul general al Germaniei a lansat o investigație cu privire la exploziile care au lovit rețeaua de conducte rusă Nord Stream, permițând anchetatorilor germani să adune dovezi, a declarat luni un purtător de cuvânt, relatează Reuters.

UPDATE Președintele francez l-a asigurat pe Volodimir Zelenski că Parisul va continua să sprijine militar Kievul, scrie Reuters. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că atacurile Rusiei împotriva civililor din Ucraina au semnalat o „schimbare profundă” în desfășurarea războiului. „Loviturile deliberate ale Rusiei asupra întregului teritoriu al Ucrainei și împotriva civililor, reprezintă o schimbare profundă în natura acestui război”, a declarat Macron, citat de agenția de presă AFP.

UPDATE „Am discutat cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, și am condamnat atacurile oribile și fără discriminare ale Rusiei asupra infrastructurii civile din Ucraina. NATO va continua să sprijine poporul ucrainean curajos împotriva agresiunii Kremlinului atât timp cât va fi nevoie" - a scris Jens Stoltenberg, luni, pe Twitter.

UPDATE Alla Pugaciova, cea mai populară cântăreață din istoria Uniunii Sovietice și a Rusiei, a confirmat că a părăsit Rusia. Cântăreața a transmis într-un mesaj pe Instagram că se află în Israel. „Vă mulțumesc pentru dragoste și sprijin, pentru capacitatea de a distinge adevărul de minciună. Mă rog pentru voi și pace în Țara Sfântă. Sunt fericită”, a mai scris Pugaciova, notează Realitatea.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a anunțat luni, 10 octombrie, că Budapesta și Belgrad vor construi un nou oleoduct pentru ca Serbia să poată primi petrol rusesc după ce se va sista furnizarea prin conductele care acum trec prin Croaţia, relatează EFE.

UPDATE Sirenele de raid aerian au pornit din nou la Kiev, în timp ce bilanțul victimelor atacurilor de dimineață a fost actualizat în creștere, potrivit Sky News, anunță Mediafax. Bilanțul victimelor din Ucraina în urma atacurilor aeriene de luni a crescut conform ultimei actualizări.

UPDATE Norvegia ar putea să livreze Austriei gaze naturale, astfel încât să înlocuiască Rusia ca furnizor, scrie Hungary Posts, care citează presa austriacă.

UPDATE „Nu putem uita pericolul războiului nuclear care amenința lumea în acea perioadă. De ce să nu învățăm din istorie? Şi în acel moment au fost conflicte și tensiuni mari, dar s-a ales calea pașnică - a amintit Pontiful - este scris în Biblie: <<Așa vorbește Domnul: Opriţi-vă pe străzi și priviţi, aflaţi cărările trecutului şi urmaţi drumul cel bun, aşa veţi găsi pacea necesară vieţilor voastre>>”, relatează Rai News preluat de Rador.

UPDATE Ministerul Apărării din România a comunicat că radarele Forțelor Aeriene Române au detectat, luni dimineața, rachetele care au traversat spațiul aerian din bazinul nord-vestic al Mării Negre spre Ucraina și care au survolat și spațiul aerian al Republicii Moldova. Potrivit sursei citate, este vorba de ”cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea”, iar acestea ”nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO”.

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a raportat explozii în centrul orașului și în alte cartiere ale capitalei. Un consilier al ministrului ucrainean de Interne, Anton Herșcenko, a declarat că una dintre rachetele care au lovit Kievul a căzut pe strada Volodimirska, unde se află biroul SBU, iar în apropiere se află biroul președintelui Volodimir Zelenski.

UPDATE Ministerul Apărării de la Kiev a avut o reacție dură la atacurile cu rachete lansate de Rusia asupra orașelor ucrainene, numind „impotentă” armata rusă, și a spus că bombardamentele îi vor face mai puternici pe ucraineni. La rândul său, ministrul apărării, Oleksii Reznikov, a cerut mai multe arme pentru apărarea antiaeriană a Ucrainei.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut luni la prânz atacurile cu rachete pe care armata sa le-a efectuat asupra mai multor orașe ucrainene, inclusiv asupra capitalei, Kiev. Putin a spus, potrivit Izvestia, că atacurile au fost sugerate de Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Loviturile ruseşti au vizat infrastructura energetică din întreaga ţară, afirmă preşedintele Volodimir Zelenski, coform BBC. Au fost lovite instalaţiile energetice din Kiev, Lviv, Dnipro, Vinnytsia, Zaporojie, Harkov şi alte regiuni, spune el într-o postare pe Telegram. "Ei vor panică şi haos, vor să ne distrugă sistemul energetic. Ei sunt fără speranţă", spune el. A doua ţintă sunt oamenii, adaugă preşedintele ucrainean. "Un astfel de moment şi astfel de ţinte au fost special alese pentru a provoca cât mai multe pagube", spune el, făcând apel la oameni să rămână în adăposturi antiaeriene.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuriy Ihnat, a declarat că Rusia a lansat 83 de rachete – iar peste 43 au fost doborâte de apărarea aeriană. Printre rachete, a adăugat el, se numără Kalibr, Iskander și Kh-101, lansate din Marea Caspică și Marea Neagră. În acest an, au mai fost atacuri asupra Lviv în vest și Odesa în sud, efectuate de bombardiere TU-93 de la o distanță de peste 900 km (560 mile) de la Marea Caspică, potrivit B1.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, luni, că a ajuns la un acord cu cancelarul german Olaf Scholz asupra organizării unei întâlniri de urgență a G7.

UPDATE Există „suficientă prostie” în organizarea mobilizării parțiale anunțate în Rusia, dar acesta este un bun prilej pentru a corecta problemele care se acumulează de multă vreme, a spus președintele rus Vladimir Putin.

UPDATE Întreruperi de curent au fost înregistrate luni în numeroase regiuni ale Ucrainei, după ce atacuri ruse au avariat luni dimineaţa infrastructura energetică a acestei ţări.  

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut cancelarului german Olaf Scholz şi preşedintelui francez Emmanuel Macron să dea Rusiei un răspuns ”dur”, în urma unor importante bombardamente luni, 10 octombrie, ale mai multor oraşe ucrainene.

UPDATE Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, se declară acum "sută la sută mulțumit" de modul în care se desfășoară "operațiunea militară specială" și îi transmite un mesaj impertinent președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. "Te-am avertizat, Zelensky, că Rusia încă nu a început cu adevărat. Nu te mai plânge ca un nenorocit. Mai bine fugi, înainte de a fi lovit. Fugi. Fugi, Zelenski, fugi fără să te uiți înapoi către Occident", a fost mesajul lui Kadîrov, în ziua în care Rusia a atacat Kievul și mai multe orașe ucrainene, Digi24.

UPDATE O filmare emoționantă cu mai mulți copii care cântă imnul Ucrainei în subsolul școlii, unde s-au adăpostit de bombardamentele rușilor asupra Kievului, au fost difuzate pe Twitter de Anton Gerașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne. De asemenea, locuitorii capitalei care s-au refugiat în stațiile de metrou tranformate în adoposturi au fost filmați cântând melodii patriotice, scrie site-ul postului TSN.

UPDATE „Am spus deja că astăzi Ucraina nu doar discută, ci plănuiește atacuri pe teritoriul Belarusului”, a declarat Alexander Lukașenko, citat de agenția de presă de stat Belta, în timpul unei întâlniri cu oficiali din domeniul securității. „Am convenit să desfășurăm o grupare regională a Federației Ruse și a Republicii Belarus”, a adăugat el, fără a preciza unde vor fi desfășurate trupele. El a precizat că formarea acestor trupe a început în urmă cu două zile, coincizând cu o explozie pe un pod care leagă Crimeea de Rusia, explozie pe care Moscova a pus-o pe seama Ucrainei, notează AlephNews.

UPDATE Kremlinul a anunţat luni că preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni marţi la Sankt Petersburg cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, transmit Reuters şi AFP.

UPDATE Clădirea în care se află consulatul german din Kiev a fost lovită de o rachetă rusească, a anunţat agenţia de ştiri Reuters, care citează Ministerul de Externe al Germaniei, scrie Mediafax.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a avertizat Kievul că „va primi un răspuns dur” dacă va mai executa „atacuri teroriste” asupra teritoriului Rusiei, precum a fost cel de sâmbătă asupra podului Crimeei, într-un discurs susținut în ședința de luni a Consiliului de Securitate al Rusiei, potrivit The Guardian. „Dacă atacurile împotriva Rusiei vor continua, răspunsul va fi dur. Răspunsurile vor fi de aceeași amploare ca și amenințările la adresa Rusiei. În cazul unor noi încercări de a comite acte teroriste pe teritoriul nostru, răspunsul Rusiei va fi dur”, a spus Vladimir Putin.

UPDATE Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a 3 rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca. Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat.

UPDATE Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a afirmat, după exploziile de la Kiev şi din alte oraşe ucrainene, că se încearcă anihilarea ucrainenilor, anunțând că sunt mai mulţi morţi şi răniţi.

UPDATE Oraşul Lvov, situat în vestul Ucrainei, cruţat în mare parte în războiul rus, a fost bombardat luni, anunţă guvernatorul regional Maxim Koziţkii, relatează AFP.

UPDATE O rachetă rusească a căzut luni la doar 850 de metri distanță de sediul ambasadei României din Kiev, transmite ministrul de Externe Bogdan Aurescu într-o postare pe Twitter. Anunțul are loc în contextul lansării unei serii de atacuri cu rachete asupra obiectivelor civile din Kiev.

UPDATE Rușii se îndreaptă spre orașul ucrainean Bahmut, care a fost puternic bombardat în ultima săptămână. Printre soldați sunt și membri ai grupării Wagner, inclusiv pușcăriași recent recrutați din închisorile din Rusia, a transmis Ministerul britanic al Apărării, în evaluarea de luni dimineață.

UPDATE Europa va suferi în următorii 10-20 de ani de consecințele negative ale respingerii energiei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS, adăugând că SUA profită de criza energetică a Europei pentru a-şi vinde gazul ''de trei ori mai scump'', relatează Rador care preia ANSA. Decizia de a introduce plafonul de preț al energiei din Rusia adoptată de UE la instigarea Statelor Unite poate destabiliza piața mondială a energiei, a mai adăugat Peskov, după cum a raportat Interfax.

UPDATE Rușii au încercat să-l contacteze pe directorul general companiei Bayraktar, care furnizează drone de luptă Ucrainei, folosind un clip deep fake în care apare un fals Denis Șmihal, prim-ministrul Ucrainei. Rușii au încercat să discrediteze Ucraina și să dinamiteze relațiile turco-ucrainene, transmite presa de la Kiev. Ministerul apărării de la Kiev susține că a reușit să deturneze apelul rușilor, notează Digi24.

UPDATE Înainte de a ajunge pe podul Kerci, camionul roșu despre care Rusia spune că ar fi sărit în aer, a străbătut teritoriul Bulgariei, României, Georgia, Osetiei de Nord și apoi a traversat regiunea Krasnodar din Rusia, notează Ziare.com.

UPDATE Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a confirmat pe Telegram că au avut loc mai multe explozii și că serviciile de urgență sunt la fața locului. Potrivit serviciilor de urgență ucrainene, “un număr de oameni au fost uciși, iar alții răniți.” Este pentru prima dată când Kievul este lovit după mai multe luni și exploziile par, de asemenea, a fi mult mai centrale decât loviturile de la începutul războiului, notează Biziday.

UPDATE Încearcă rușii să aplice sintagma „un pod pentru un pod?”, se întreabă jurnaliștii de la publicația ucraineană Ukrainska Pravda, într-o postare pe Twitter, în care prezintă imagini în care se observă o explozie care apare după ce un pod pietonal de lângă Arcul Prieteniei din Kiev este lovit, luni dimineață, de ceea ce pare o fi un atac cu rachetă. Pe rețelele sociale au apărut imagini cu momentul în care o rachetă rusească lovește în plin un pod pietonal, folosit și de bicicliști, care face legătura, peste Nipru, între un parc și centrul Kievului. Podul, cunoscut și sub denumirea „podul Kliciko” (de la denumirea primarului Kievului, Vladimir Kliciko), a fost inaugurat în luna mai șie era promovat ca una din atracțiile turistice ale capitalei Ucrainei.

UPDATE Propagandiștilor ruși le-a cam pierit râsul după ce podul din Crimeea a fost atacat și avariat parțial. Și-au dat seama că țara lor a subestimat puterea ucrainenilor și că a venit timpul să-și reconsidere poziția. Pe măsură ce starea de spirit se schimbă și mulți ruși doresc ca războiul să se încheie, propagandiștii ruși încearcă acum să sperie populația prin difuzarea unor previziuni sumbre despre cum ar arăta capitularea Moscovei, scrie Julia Davis, unul dintre jurnaliștii occidentali care monitorizează televiziunile ruse.

UPDATE Un etnic român din Ucraina a fost luat prizonier de către ceceni, un video cu acesta fiind postat pe data de 17 septembrie pe canalul de Telegram „Kadîrov-95”. Marian Marușciac, prizonierul român, este filmat în timp ce răspunde la mai multe întrebări puse de Apti Alaudinov, comandantul forțelor speciale ”Ahmat” din Cecenia. Etnicul român luat prizonier pare foarte speriat, dezorientat și confirmă tot ce i se spune. Întrebat de liderul cecen cum numesc comandanții ucraineni contraofensiva, prizonierul de război spune că o voce tremurând că a fost ”trimis să devină carne tocată”.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat poziţia potrivit căreia este imposibil să se negocieze cu Rusia, pe care o califică drept stat terorist. La rândul lor, președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz au avertizat că utilizarea armelor nucleare ar avea „consecinţe extraordinar de grave pentru Rusia”.

UPDATE România condamnă cu fermitate atacurile rușilor asupra zonelor civile de la Zaporojie, transmite Ministerul Afacerilor Externe, care adaugă că cei responsabili trebuie trași la răspundere.

UPDATE Poliţia şi forţele navale germane au creat o echipă de anchetă pentru a aduce lumină asupra sursei scurgerilor de gaz din Marea Baltică, în urma exploziilor care au afectat gazoductul Nord Stream la sfârşitul lui septembrie, informează agenţia de presă germană dpa.

UPDATE Corespondentul BBC la Kiev, Hugo Bachega, avea luni dimineață o intervenție în direct când, în spatele lui au început să se audă mai multe explozii. Jurnalistul vorbea despre un posibil răspuns dur din partea forțelor ruse și amintea despre atacurile care au vizat în ultimele zile orașul Zaporojie, din sud, când a fost nevoit să-și întrerupă transmisiunea din cauza exploziilor auzite în spatele lui, notează Libertatea.

UPDATE Rusia trebuie să răspundă la atacul terorist din Ucraina de pe podul din Crimeea prin uciderea directă a teroriștilor, a declarat Dmitri Medvedev reporterei Nadana Fridrikhson, conform agenţiei ruseşti de ştiri TASS. Într-un interviu scris, publicat pe canalul Telegram al lui Fridrikhson, Medvedev a declarat: „Rusia nu poate răspunde la această crimă decât prin uciderea directă a teroriştilor, aşa cum se obişnuieşte în alte părţi ale lumii. La asta se aşteaptă cetăţenii ruşi”. Mai mult, Medvedev atribuie atacul „statului eşuat al Ucrainei”. „Acesta a fost un act terorist şi de sabotaj comis de regimul criminal de la Kiev. Nu a existat niciodată nicio îndoială în legătură cu acest lucru. Toate rapoartele au fost prezentate şi s-au tras concluzii”, a subliniat el, notează Mediafax.

UPDATE Lovitura aplicată asupra podului din Crimeea a fost o lovitură adusă însuși prestigiului președintelui rus, Vladimir Putin, transmite CNN.  Jurnaliştii notează că podul din Crimeea a fost proiectul lui Putin, iar Rusia a cheltuit aproape 4 miliarde de dolari pentru construcția lui. Potrivit publicației americane, podul din Crimeea, care lega ilegal peninsula ocupată de Rusia continentală, conform logicii lui Putin, este o „verighetă” cu însăși Ucraina.

UPDATE Atacurile matinale cu rachete la Kiev s-au soldat cu 8 morți și 24 răniți. Sunt datele preliminare prezentate de un consilier al ministrului ucrainean de Interne.

UPDATE Șoferul unui camion care ar fi explodat în timp ce traversa Podul Kerci din Crimeea, provocând pagube grave asupra singurei legături rutiere și feroviare directe între Rusia și peninsula ocupată, a primit un ordin pe internet pentru a transporta îngrășământ, potrivit relatărilor din presa rusească, transmite agenția EFE.

UPDATE Bombardamente în Kiev. Una din țintele din Kiev este sediul Serviciului de Securitate (SBU). Centrul orașului este în fum. 

UPDATE Mihail Podoliak, consilierul preşedintelui Ucrainei, a reacționat printr-un mesaj pe Twitter la afirmațiile liderului rus, Vladimir Putin, care a acuzat serviciile secrete ucrainene pentru explozia de la podul Kerci din Crimeea. “Putin acuză Ucraina de terorism? Sună prea cinic chiar şi pentru Rusia”, a scris Podoliak, citat de Ukrinform, relatează News.ro.

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut în discursul său de duminică seară, ca Rusia să fie declarată stat terorist, precizând, în contextul recentelor atacuri de la Zaporojie, că Moscova nu își dorește pacea, relatează News.ro.

“Vreau să mă adresez celor care cedează manipulărilor Rusiei cu privire la presupusele negocieri, la faptul că doar negocierile ar putea pune capăt cestui război brutal terorist al ruşilor. Vrea statul terorist pace? Evident că nu. Dovedeşte asta în fiecare zi şi în fiecare noapte. (…)

UPDATE Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a acuzat Ucraina că a atacat teritoriul naţional rus de peste 100 de ori de la începutul lunii, relatează Agerpres citând agenția DPA. Un total de 32 de sate din regiunile Briansk, Kursk şi Belgorod de la graniţa cu Ucraina au fost bombardate în ultimele zile, a susținut duminică FSB, adăugând că numărul atacurilor lansate din Ucraina a crescut semnificativ. O persoană a fost ucisă şi cinci rănite în atacuri, potrivit Moscovei.

UPDATE  Președintele rus Vladimir Putin a declarat că „autorii și beneficiarii” care au pus la cale „actul terorist” de pe podul din Crimeea sunt reprezentanții serviciilor speciale ale Ucrainei, transmit RIA Novosti și Meduza. Într-o primă reacție după atacul din Kerci, Vladimir Putin a spus că aruncarea în aer a podului din Crimeea reprezintă „un act terorist care vizează distrugerea infrastructurii critice a Federației Ruse”. Declarația a fost făcută după o întâlnire a președintelui rus Alexander Bastrikin, șeful Comitetului care investighează explozia de pe podul Crimeei.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 227: Versiuni după explozia filmată pe podul lui Putin. Rusia amenință și ar vrea un acord cu Vestul
Război în Ucraina, ziua 228: Atac la Zaporojie. Rusia anunță o linie roșie, iar Musk avertizează despre riscul războiului atomic

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
Lumina Sfântă: De ce este important să o păstrezi aprinsă și ce să faci cu lumânarea după Înviere, când ajungi acasă
Lumina Sfântă: De ce este important să o păstrezi aprinsă și ce să faci cu lumânarea după Înviere, când ajungi acasă
/VIDEO/ Corneliu Botgros, în așteptarea celui de-al doilea copil. Cum i-a dat soția vestea cea mare: „Mi-a trimis un e-mail”
/VIDEO/ Corneliu Botgros, în așteptarea celui de-al doilea copil. Cum i-a dat soția vestea cea mare: „Mi-a trimis un e-mail”
/VIDEO/ Focul Haric s-a aprins la Ierusalim. Când va ajunge la Chișinău
/VIDEO/ Focul Haric s-a aprins la Ierusalim. Când va ajunge la Chișinău
Sâmbăta Paștelui: Ce poți face astăzi și ce ar fi bine să pui în coșul pentru biserică
Sâmbăta Paștelui: Ce poți face astăzi și ce ar fi bine să pui în coșul pentru biserică

05 мая 2024, час 08:54

De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.

/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Imagini înfiorătoare: O femeie din Capitală stă agățată de un geam, la etajul 12. Ce spune Poliția
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
/VIDEO/ Perciun spune „nu” cedării unei clădiri a UPS „I. Creangă” către PA. „Nu există nicio formulă în care putem transmite acest bun”
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
USM și UTM și-au anunțat intenția de a fuziona! Când ar putea fi luată o decizie? Ministrul Educației oferă detalii
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții
/VIDEO/ TV8 aduce Lumina Învierii în casele voastre: Urmărește Liturghia Pascală pe tot parcursul nopții

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram