Război în Ucraina, ziua 138: Zelenski ordonă eliberarea regiunilor de Sud. Șase civili au murit în atacul din Harkov

missing
11 июля 2022, час 22:50

Ucraina a avertizat locuitorii din Herson și Zaporojie să evacueze zona, în timp ce armata ucraineană pregătește o contraofensivă pentru a recâștiga zonele pierdute. În acest timp, rușii au continuat bombardamentele masive în est și sud.

UPDATE: ​Președintele rus Vladimir Putin se teme ca generalii săi din Ucraina să nu devină prea populari, motiv pentru care presa de la Moscova ignoră rolul lor în succesele înregistrate de forțele armate, relatează Meduza într-o nouă investigație în care citează mai multe surse de la Kremlin.

UPDATE: Preşedintele Letoniei, Egils Levits, vrea creşterea bugetului pentru apărare şi extinderea serviciului militar obligatoriu pentru toți cetățenii, indiferent de gen, relatează Reuters. Declarația a fost făcută, luni, după ce recent ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a anunţat reintroducerea serviciului militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină şi a războiului din Ucraina.

UPDATE: Vladimir Putin a semnat un decret prin care ucrainenii pot cere obținerea cetățeniei ruse prin procedură simplificată. Documentul publicat luni modifică decrete anterioare prin care procedura simplificată pentru obținerea cetățeniei ruse se aplica numai rezidenților din republicile separatiste Donețk și Lugansk, precum și celor din regiunile Herson și Zaporojie.

UPDATE: Șase persoane au fost ucise după ce trupele ruse au folosit mai multe lansatoare de rachete pentru a ataca luni dimineață orașul Harkov, a anunțat serviciului de presă al procuraturii regionale Harkov, citat de Ukrinform.

„Potrivit ultimelor informații, 31 de persoane, inclusiv doi copii de 4 și 16 ani, au fost rănite. Șase civili au fost uciși. Dintre care un băiat de 17 ani și tatăl său, care se aflau într-o mașină care trecea pe lângă un service de anvelope. centru care a fost atacat. Corpurile lor au fost mutilate de explozie”, au precizat autoritățile ucrainene.

UPDATE: Bilanțul victimelor atacului cu rachete rusești care a lovit un bloc de apartamente din orașul Ceasiv Iar a crescut luni la 26 de morți, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina, Ukrinform.

UPDATE: Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat luni că Turcia nu i-a respectat decizia de a-l elibera pe filantropul Osman Kavala, observând că s-a făcut astfel un pas într-un proces care poate duce la suspendarea ţării din Consiliul Europei, relatează Reuters, citat de Adevărul.

UPDATE: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că a sosit momentul să acționeze cu privire la un plan al Națiunilor Unite de creare a unui coridor maritim pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, în timpul unei convorbiri telefonice de astăzi, relatează Reuters, care citează agenția de presă de stat Anadolu.

UPDATE: Peste 7.000 de militari ucraineni sunt dați dispăruți, a declarat luni comisarul ucrainean pentru persoanele care au dispărut în circumstanțe speciale, Oleh Kotenko, relatează Ukrinform.

Potrivit oficialului ucrainean, majoritatea soldaților dispăruți sunt în viață și ținuți în captivitate. În special, aceștia sunt luptători ai primul batalion al Brigăzii 36 de pușcași marini.

„Știm că au fost duși în Rusia. În primul rând, trebuie să înțelegem câți oameni sunt acolo. Dacă sunt mai mult de o sută, atunci înțelegem că aproape întreg batalionul este în captivitate. Încă nu există niciun contact cu ei, deci sunt considerați dispăruți. În cele din urmă, vor fi trecuți pe lista pentru schimb de prizonieri și se vor întoarce acasă. Acesta este cazul când știm cu siguranță că cei dispăruți sunt în viață", a spus Kotenko.

UPDATE: 12 ofițeri ruși au fost uciși într-un singur atac cu rachete HIMARS, în timp ce sistemele antiaeriene rusești S-400 n-au făcut față. Atacul a vizat un post de comandă de pe aeroportul Ciornobaivka, în apropiere de orașul Herson, aflat sub ocupație rusească. Un videoclip arată ceea ce pare a fi un depozit de muniție de la o bază care este lovit de rachete. Canalele rusești Telegram raportează că Putin este înfuriat de incapacitatea sistemelor antiaeriene S-400 de a-și proteja forțele armate, potrivit Newsweek.

UPDATE: Ucraina plănuiește să înarmeze cu echipament NATO o „armată de 1 milion” de ucraineni pentru a recuceri sudul țării din mâinile ocupanților ruși, a anunțat ministrul apărării Oleksii Reznikov, potrivit BBC.

UPDATE: Grupul energetic austriac OMV a anunţat luni că primeşte de la grupul rus Gazprom o cantitate de gaze naturale cu aproximativ 70% mai mică decât ceea ce a comandat, transmit Reuters şi AFP.

UPDATE: Armata rusă îşi foloseşte recruţii din regiunea ucraineană Lugansk (est) drept „carne de tun”: afirmă guvernatorul regional Serhai Gaidai, subliniind că „o mică parte din regiune încă rezistă” atacurilor venite de la Moscova. Potrivit lui Gaidai, noii recruţi pe care forţele ruse i-au adus din zonele ocupate ale Ucrainei „au garanţia că nu vor supravieţui nici măcar primei bătălii”, deoarece sunt folosiţi pentru a trage focul, astfel încât ruşii să poată vedea unde se află forţele ucrainene, potrivit Mediafax.

UPDATE: Deținuții din Rusia care au experiență de luptă sunt recrutați în masă pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina, a anunțat grupul pentru drepturile deținuților Gulagu.net, potrivit The Moscow Times.

UPDATE: Întreruperea livrărilor de gaze prin Nord Stream 1 în timpul reparațiilor programate între 11 și 21 iulie ar putea duce la creșterea prețurilor pe piața europeană, în ciuda întoarcerii unei turbine Siemens din Canada, potrivit Izvestia. Specialiștii ruși evaluează că 1.000 de metri cubi de gaz ar putea ajunge la prețul de 2.200 de dolari, în timp ce, la 8 iulie, acesta era 1.800 de dolari.

UPDATE: Kremlinul anunță că Putin și Lukașenko au discutat despre “un posibil răspuns comun” la sancțiunile impuse de UE transporturilor de mărfuri între Rusia și Kaliningrad, potrivit Biziday.

UPDATE: Într-o convorbire telefonică interceptată de serviciul secret al Ministerului Apărării al Ucrainei, un soldat rus îi spune fratelui său că semnătura sa a fost falsificată pe noul „contract” de continuare a serviciului militar, scrie armyinform.com.ua, potrivit Newsweek.

UPDATE: Posibilitatea dobândirii simplificate a cetățeniei ruse este extinsă la rezidenții de pe întreg teritoriul Ucrainei. Un decret în acest sens semnat de președintele rus Vladimir Putin a fost publicat luni.

UPDATE: Momentul în care un depozit cu muniție din localitatea Tokmak din regiunea Zaporojie, aflat sub ocupație rusă,  a fost distrus de o rachetă lansată de armata ucraineană.

UPDATE: Autorităţile din Letonia anunţă că toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, vor fi recrutaţi în armată în următorii cinci ani, potrivit CNN. Conscripţia va fi introdusă pentru toţi cetăţenii de sex masculin din Letonia cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, a anunţat luni Ministerul Apărării.

UPDATE: Rămășițele unor tancuri rusești grav avariate au fost expuse la Praga, în Republica Cehă, potrivit Sky News.Expoziția are un impact deosebit asupra cetățenilor cehi, unii dintre ei amintindu-și de invazia țării lor de către Uniunea Sovietică în 1968, conform Mediafax.

UPDATE: Conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC), prin care se transport țiței din Kazahstan până la malul Mării Negre, în Novorossiisk, Rusia, nu va mai fi închisă, conform unui tribunal rusesc.

UPDATE: Experţii în război sugerează că Rusia a lansat o „mobilizare ascunsă” cu scopul de a recruta mai mulţi soldaţi fără a anunţa o mobilizare generală, care ar permite recrutarea populaţiei.

UPDATE: Partidului Liberal Democrat din Rusia, partid de extremă dreapta, cere ca Vladimir Putin să fie numit „conducătorul” Rusiei mai degrabă decât „președintele” rus, scrie RIA Novosti, potrivit Newsweek.

UPDATE: Forțele armate ale Federației Ruse au distrus depozitele cu muniție pentru obuzierele M777 furnizate de SUA, sistemele HIMARS, precum și tunurile autopropulsate 2S7 Pion cu rachete Kalibr de înaltă precizie, a anunțat luni reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării.

UPDATE: Atacurile ruseşti din ultimele zile indică faptul că după eşecurile importante suferite la începutul războiului apetitul Moscovei pentru conflict rămâne nedomolit, ofensiva continuând cu lovituri cu rachete pe trei fronturi, în nord-est, est şi sud. În plus, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că campania sa în Ucraina se află abia la început, relatează New York Times.

UPDATE: Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat luni că echipele de căutare au mai găsit trei cadavre în ruinele blocului din Donețk. Bilanțul provizoriu este de 18 persoane decedate, dar căutările continuă, potrivit CNN.

UPDATE: Lituania a anunțat luni că a extins restricțiile impuse asupra mărfurilor rusești care traversează țara în drumul lor spre exclava rusească Kaliningrad pe măsură ce sancțiunile UE deja anunțate își fac progresiv efectul, scrie Reuters.

UPDATE: Ucrainenii plănuiesc o campanie de crowdfunding pentru a organiza vizita lui Boris Johnson, potrivit Sky News, citat de Mediafax. În timp ce popularitatea lui Boris Johnson pare să se prăbuşească în Marea Britanie şi în propriul său partid, el rămâne popular în Ucraina. Este atât de popular încât ucrainenii vor să strângă bani pentru a-l convinge să meargă în vizită.

UPDATE: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma să-şi restructureze cabinetul şi să reducă numărul miniştrilor la aproape jumătate în contextul în care urmăreşte câştigarea încrederii la nivel global pentru a finanţa reconstrucţia ţării. Printre alte obiective ar fi diminuarea corupţiei, risipei guvernamentale şi pregătirea ţării pentru aderarea la UE, potrivit Bloomberg citat de The Hill.

UPDATE: O rachetă rusă a lovit o clădire rezidenţială cu 6 etaje din oraşul Harkov, estul Ucrainei, la primele ore, distrugând-o parţial, a informat presa locală, citând serviciul de stat de urgenţă. Până acum, o femeie în vârstă a fost scoasă dintre dărâmături, încă nu se ştie despre vreo victimă, potrivit Mediafax.

UPDATE: Rușii susțin că un atentat a fost comis asupra șefului raionului Melitopol din regiunea Zaporojie. Acesta nu a fost rănit și își continuă activitatea, a declarat luni, pe canalul său de Telegram, Alexei Selivanov, șeful adjunct al Direcției principale a Ministerului Afacerilor Interne pentru regiunea Zaporojie.

UPDATE: Întreaga lume se așteaptă ca era lui Vladimir Putin să apună. Însă, succesorul său ar putea FI la fel sau chiar mai periculos, avertizează Keir Giles, expert în probleme de securitate. Un potențial succesor al lui Putin ar continua campania de opoziție față de Vest, a menționat scriitorul.

UPDATE: Ambasada Rusiei consideră nefondate pretențiile pe care Ucraina le poate face împotriva proprietăților imobiliare deținute de ruși în Londra, după ce ambasadorul Ucrainei a anunțat că țara sa cere instanțelor britanice să îi transfere mai multe clădiri deținute de statul rus.

UPDATE: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că Parchetul Militar s-a autosesizat și a deschis un dosar privind invazia rusă în Ucraina și, mai precis, impactul războiului asupra ucrainenilor care dețin și cetățenia română. Asta deși Parchetul Militar nu a terminat nici acum dosarul Revoluției din 1989, care trebuie refăcut de la zero. Acesta urmează să ancheteze infracțiuni contra umanității, prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. g) și k) din Codul penal, potrivit B1.

UPDATE: Numărul migranţilor care încearcă să traverseze graniţa terestră din Belarus în Polonia a scăzut cu aproape două treimi în lunile de când autorităţile poloneze au ridicat o baricadă de-a lungul frontierei, a anunţat luni agenţia poloneză pentru controlul graniţei, potrivit DPA.

UPDATE: Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază odată cu dotarea armatei Ucrainei cu sisteme de rachete multiple HIMARS trimise de Statele Unite. Astfel, forțele militare ale Kievului au dat o lovitură puternică armatei lui Putin, distrugând 20 de depozite de muniții din spatele frontului. În prezent armata ucraineană dispune pe câmpul de luptă de 8 astfel de sisteme de lansatoare de rachete HIMARS americane, iar alte 4 au fost aprobate vineri, 8 iulie 2022, de către președintele Joe Biden, pentru a fi suplimentate Kievului, potrivit Business Insider.

UPDATE: Lupte grele se dau în apropierea oraşului Sloviansk, iar ucrainenii anunnţă că au obţinut victorii în sudul Ucrainei, potrivit CNN. Armata ucraineană susţine că a făcut progrese în regiunea sudică Herson, mai multe înregistrări video arătând resturi ale blindatelor ruseşti. Statul Major General al armatei a mai anunţat că în Doneţk a avut loc un tir intens rusesc împotriva mai multor aşezări aflate la nord de Sloviansk, unde forţele ruseşti încearcă să pătrundă de săptămâni întregi, potrivit ZF.

UPDATE: ISW consideră că utilizarea rachetelor S-300 pentru a ataca ţinte terestre indică faptul că Moscova rămâne fără rachete sol-sol sau fără piese pentru sistemele de ghidare a rachetelor aer-aer.

UPDATE: Regiunea Odesa a fost atacată cu patru rachete lansate din avioane militare care și-au luat zborul din Crimeea ocupată. Autoritățile ucrainene susțin că verifică dacă sunt eventuale victime sau pagube. Alerta aeriană e valabilă și în regiunea Nikolaev.

UPDATE: În lunile premergătoare „operaţiunii militare speciale”, serviciile de informaţii americane au adoptat o abordare revoluţionară, avertizând cu voce tare aliaţii occidentali despre intenţiile lui Putin. Cunoşteau planul de invazie în detaliu, iar directorul CIA, William Burns, a mers la Kievm pentru a i-l dezvălui lui Zelenski, contribuind astfel la construirea unui sprijin global pentru rezistenţa ucraineană. „Graţie unei activităţi incredibile, am putut informa lumea despre planurile lui Putin”, a declarat Joe Biden vineri, într-o vizită la Langley, sediul CIA, unde a mers pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a agenţiei, scrie Mediafax.

UPDATE: Ministerul ucrainean al energiei şi cel de externe au cerut guvernului canadian să revină asupra deciziei şi au declarat că returnarea turbinei ar echivala cu  satisfacerea „ capriciilor Rusiei”, potrivit Mediafax.

UPDATE: Cotele apelor Rinului sunt în scădere din nou, iar de această dată riscă să zădărnicească eforturile Europei de a-şi întări securitatea energetică, relatează Bloomberg.

UPDATE: Artiom Kucer, un copil de cinci ani din Viniţa, caracterizat de Ukrinform ca fiind o minune a şahului, a decis să strângă fonduri jucând meciuri de şah pentru a cumpăra un tanc pentru armata Ucrainei.

UPDATE: Militarii ucraineni anunță că au eliberat localitatea Ivanovka din regiunea Herson de sub ocupația armatei ruse.

UPDATE: Trupele ruse intensifică atacurile cu rachete la vest de Bahmut pentru a întrerupe legătura orașului cu liniile de comunicație, potrivit unui nou raport al Institutului pentru Studiul Războiului, relatează Ukrainska Pravda. Deși se consideră că trupele ruse au intrat într-o „pauză operațională”, ele pregătesc acum viitoarele ofensive. În ultima zi, cel mai fierbinte punct din regiunea Donețk a fost orașul Bahmut, unde mai multe comunități au fost bombardate.

UPDATE: Așa-numita „operaţiune militară specială” rusă din Ucraina nu a apropiat lumea de un război mondial, ci, dimpotrivă, a evitat un astfel de scenariu. Preşedintele Dumei, Veaceslav Volodin, este convins de acest lucru. Într-un interviu televizat, Volodin a spus că trupele ucrainene „au fost deja aduse la graniţele Donbasului şi toate acestea ar fi putut duce la un dezastru umanitar, un număr enorm de victime”. „Şi asta chiar ar fi putut duce la cel mai rău lucru dintre toate, lumea ar fi putut cu adevărat să ajungă în pragul unui mare război”, a continuat preşedintele Dumei, potrivit Mediafax.

UPDATE: Statul Major ucrainean anunță că 37400 de militari ruși au fost uciși de la începutul invaziei în Ucraina.

UPDATE: Guvernul de la Paris se pregătește de o întrerupere totală a livrărilor de gaze ruseşti, pe care o vede ca fiind cel mai probabil scenariu în planificarea sa, a afirmat duminică ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, transmite Reuters.

UPDATE: Lucrările anuale de întreținere încep luni la cel mai mare gazoduct care transportă gaze din Rusia către Germania, urmând ca livrările să fie oprite timp de zece zile. Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina, scrie Reuters, citat de observatornews.ro.

UPDATE: Fostul cancelar german Gerhard Schröder (SPD) nu vrea să întrerupă contactele cu Vladimir Putin, în ciuda atrocităților comise de trupele ruse în Ucraina. El a mai spus că nu înțelege dezbaterea din Germania privitoare la livrarea de arme pentru Ucraina, căci negocierile reprezintă singura soluție la conflict.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ordonat armatei să elibereze regiunile de coastă din sud, vitale pentru economia țării, a anunțat ministrul Apărării de la Kiev, Alexei Reznikov, într-un interviu pentru cotidianul britanic The Times, citat de Ukrainskaia Pravda. 

„Ucraina adună milioane de forțe de luptă echipate cu arme occidentale pentru a-și relua teritoriul sudic de la Rusia”, scrie ziarul. „Înțelegem că din punct de vedere politic acest lucru este foarte necesar pentru țara noastră. Președintele a instruit conducerea militară de vârf să elaboreze planuri. După aceea, Statul Major spune că pentru atingerea acestui scop avem nevoie de a, b, c… Aceasta este treaba mea. Scriu scrisori către colegii din țările partenere, generalii vorbesc despre motivul pentru care avem nevoie de aceste tipuri de arme și apoi vin deciziile politice”, a declarat Reznikov.

UPDATE: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit în mesajul său adresat duminică seară națiunii despre atacul din orașul Chasiv Yar din regiunea Donețk, precizând că cel 15 persoane au murit, șase au fost salvate și alte câteva zeci sunt în continuare prinse sub dărâmături, iar numărul victimelor este așteptat să crească.

UPDATE: Șefa Comisiei de apărare din Parlamentul Germaniei, Marie-Agnesse Strack-Zimmermann, afirmă că Berlinul trebuie să ajute Ucraina „mai repede și cu mai multe arme”, scrie The Kyiv Independent, citând publicația germană RND.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: t.me/tv8md

Război în Ucraina, ziua 137: Urmează „o bătălie uriașă” la Sud. Soldații ucraineni încep minarea graniței cu Belarus

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

В галерее Lutnița открылась выставка работ Alex Bodea
В галерее Lutnița открылась выставка работ Alex Bodea
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
В Кишиневе при пожаре в квартире погиб мужчина
В Кишиневе при пожаре в квартире погиб мужчина
/ВИДЕО/ В Дэнченах загорелся камыш на площади 20 га
/ВИДЕО/ В Дэнченах загорелся камыш на площади 20 га
Си Цзиньпин: Китай не принимает участие в конфликте в Украине
Си Цзиньпин: Китай не принимает участие в конфликте в Украине

07 мая 2024, час 01:56

Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?

В Дании допустимый срок аборта увеличат до 18 недель
В Дании допустимый срок аборта увеличат до 18 недель
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
TV8 - первый спутниковый телеканал Молдовы доступный на платформе "Свобода"
Молдавским школам позволят нанимать больше вспомогательного персонала, включая штатных психологов
Молдавским школам позволят нанимать больше вспомогательного персонала, включая штатных психологов
Еврокомиссия инициировала судебное разбирательство в отношении IT-гигантов
Еврокомиссия инициировала судебное разбирательство в отношении IT-гигантов
 Вячеслав Негруца подал в отставку: президент осталась без одного из советников
Вячеслав Негруца подал в отставку: президент осталась без одного из советников

Подпишитесь на новости по электронной почте

TV8.md - новостной сайт из Молдовы с актуальными социальными, политическими и экономическими новостями, прогнозом погоды, политическими ток-шоу, интервью и расследованиями.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Материалы, опубликованные на tv8.md, доступны только со ссылкой на источник и посредством активной ссылки на страницу статьи.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram