15 ani de la protestele violente din 7 aprilie! Mesajele actualei conduceri a Republicii Moldova4Foto© realitatea.md

15 ani de la protestele violente din 7 aprilie! Mesajele actualei conduceri a Republicii Moldova

, 7 știri, 6 vizualizări

Acum 15 ani, zeci de mii de tineri au ieșit în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru libertate, democrație și un viitor european al țării noastre. Protestul sincer a fost însă deturnat și întrerupt brutal. Sute au fost maltratați în comisariatele de poliție și judecați la miez de noapte. Din păcate, acele evenimente tragice au dus la moartea lui Valeriu Boboc. Actuala conducere a Republicii Moldova a venit cu câte un mesaj.

„7 aprilie 2009 va rămâne mereu ca o rană neînchisă a consecințelor unui regim autoritar, care își pune în închisoare tinerii ce gândesc liber, care vrea să guverneze prin frică și care se teme de propriii cetățeni”, a declarat Maia Sandu.

Președinția va găzdui o expoziție de fotografii care reconstituie evenimentele din 7 aprilie.

„Am spus cu mai multe ocazii că vinovați de acele evenimente au fost polițiști, procurori, judecători și politicieni care au dat comenzi. La 15 ani distanță, am ajuns să avem dosare doar pe polițiști, care nu toți au fost condamnați conform legii. Justiția, deocamdată, i-a scăpat din vedere pe cei care au dat indicații ilegale procurorilor judecătorilor și polițiștilor. Ceea ce trebuie să facem, este să ducem la bun capăt reforma justiției, pentru ca să avem finalitate pe acele dosare în care sunt implicați acei factori politici care au impus ordine ilegale”, a promis premierul Dorin Recean.

E ca o rană neînchisă a consecințelor unui regim autoritar
Maia Sandu,
15 ani de la protestele violente din 7 aprilie 2009. Maia Sandu: „E ca…
7 aprilie 2009 va rămâne mereu ca o rană neînchisă a consecințelor unui regim autoritar
Maia Sandu,
Maia Sandu: „7 aprilie 2009 va rămâne mereu ca o rană neînchisă a…