Acces liber pentru mărfurile moldovenești în zona EFTA2Foto© jurnal.md

Acces liber pentru mărfurile moldovenești în zona EFTA

, 5 știri, 12 vizualizări

Pe 24 martie 2023, R. Moldova și Asociația Europeană de Liber Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) au ajuns la un consens, privind semnarea Acordului de liber schimb, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Semnarea acordului cu Asociația Europeană a Liberului Schimb (EFTA) înseamnă că produsele moldovenești pot fi comercializate fără taxe și tarife în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care au printre cele mai bogate economii din lume, iar ca țară, potrivit Ministerului Economiei, vom avea o poziție mai avantajoasă în negocierea altor acorduri comerciale cu alte țări, iar acest lucru poate duce la noi oportunități de export și creștere economică.

Acordul va oferi oportunități mai bune pentru exporturile moldovenești și va reduce taxele vamale pentru mărfurile importate din EFTA, ceea ce ar putea încuraja mai multe companii din aceste țări să investească în R. Moldova. Astfel, susțin reprezentanții Ministerului, „se deschid o serie de oportunități pentru crearea locurilor de muncă bine plătite în diverse sectoare ale economiei moldovenești”.