Alexandru Tănase despre cazul Stoianoglo: și-au bătut joc de un om. Deliberat au încălcat legea3Foto© publika.md

Alexandru Tănase despre cazul Stoianoglo: și-au bătut joc de un om. Deliberat au încălcat legea

, 5 știri, 6 vizualizări

Critici dure din partea ex-președintelui Curții Constituționale, Alexandru Tănase, la adresa guvernării după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a dat câștig de cauză fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit lui Alexandru Tănase, în cazul Stoianoglo, intenționat s-a încălcat legea, iar CEDO a constatat caracterul deliberat al ilegalităților comise. Alexandru Tănase spune că într-un stat european o astfel de condamnare la CEDO ar fi generat demisii, însă acest lucru nu se va întâmpla în cazul Republicii Moldova, notează IPN.

Ieri, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că a obținut câștig de cauză la CEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal, și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.

„Este o decizie care n-a surprins pe nimeni. Încălcările care s-au produs în procedura de suspendare a ex-procurorului general sunt absolut evidente. În decizia CEDO, Curtea a făcut o constatare foarte interesantă, nu doar că Alexandr Stoianoglo a fost lipsit de dreptul la un proces echitabil, dar că autoritățile au încălcat însăși esența dreptului.