Articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo a fost declarat neconstituțional2Foto© noi.md

Articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo a fost declarat neconstituțional

, 11 știri, 5 vizualizări

Magistrații Curții Constituționale (CC) au admis parțial sesizarea avocaților fostului procuror general Alexandr Stoianoglo și au declarat drept neconstituțional articolul din Legea cu privire la Procuratură care prevede evaluarea performanțelor procurorului general, în redactarea de până la intrarea în vigoare a Legii nr. 280 din 6 octombrie 2022.

Decizia a fost pronunțată joi, 9 noiembrie, de președintele CC, Nicolae Roșca.

Conform unui comunicat emis de Președinție, „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general la începutul lunii octombrie 2021, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul privind excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu se află pe masa magistraților de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ultima ședință în acest dosar a avut loc pe 20 septembrie 2023, în cadrul căreia a fost audiat un martor. Următoarea ședință este programată pentru 5 decembrie 2023.

Se declară neconstituțional articolul 31 prim din Legea cu privire la Procuratură
Nicolae Roșca,
Curtea Constituțională: Articolul în baza căruia a fost evaluat…