Asistență financiară de 55 de milioane de dolari pentru susținerea sectorului agricol din Republica Moldova4Foto© ziarulnational.md

Asistență financiară de 55 de milioane de dolari pentru susținerea sectorului agricol din Republica Moldova

, 10 știri, 5 vizualizări

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) va oferi Republicii Moldova un împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari pentru investiții în sectorul agricol, scrie bani.md. Banii oferiți de BIRD vor fi destinați companiilor agricole și de procesare pentru a-și îmbunătăți procesele de producție și a-și spori capacitatea de acces la piața externă.

De asemenea, va fi reabilitată infrastructura de irigații și vor fi renovate sistemele centralizate de irigare din localitățile Tudora, Tețcani și Etulia. Acordul mai presupune consolidarea capacității instituțiilor publice implicate în procesul de integrare europeană și de preaderare la Uniunea Europeană, precum și a capacităților instituțiilor care furnizează servicii esențiale pentru fermieri.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM! În prezent, fermierii moldoveni beneficiază de bani din fondul de subvenționare, care în acest an este în mărime de 1,5 miliarde de lei. Fermierii au solicitat de nenumărate ori majorarea fondului pentru a face față dificultăților cu care se confruntă. De exemplu anul trecut recolta a fost compromisă cu 60% din cauza secetei. Un impact negativ a avut ș războiul din Ucraina, dar și explozia prețurilor la resursele energetice.