Au fost extinse oportunitățile pentru comerțul cu energie electrică între Moldova și Europa2Foto© zdg.md

Au fost extinse oportunitățile pentru comerțul cu energie electrică între Moldova și Europa

, 5 știri, 8 vizualizări

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, ENTSO-E, majorează cu 500 MW limita de capacitate pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova, până la 1700 de MW. Decizia a fost luată urmare a finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului.

Sincronizarea de urgență a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu cel continental a fost realizată la 16 martie 2022.

„Sincronizarea sistemului energetic național cu cel continental, ENTSO-E, a fost de fapt evenimentul care a contribuit cel mai mult la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, și nu diversificarea surselor de procurare a gazelor naturale. Aceasta ne-a permis să asigurăm stabilitatea sistemului atunci când Rusia a bombardat infrastructura energetică din Ucraina și să avansăm cu alte reforme majore, inclusiv cu impact pe termen lung”, a menționat ministrul energiei, Victor Parlicov.