Belarus l-a condamnat la 8 ani de inchisoare pe jurnalistul Roman Protasevici, la aproape doi ani dupa deturnarea zborului Ryanair la Minsk5Foto© publika.md

Belarus l-a condamnat la 8 ani de inchisoare pe jurnalistul Roman Protasevici, la aproape doi ani dupa deturnarea zborului Ryanair la Minsk

, 7 știri, 11 vizualizări

Jurnalistul Roman Protasevici a fost condamnat la opt ani de închisoare. A fost arestat în urmă cu doi ani, după ce avionul Ryanair în care se afla a fost deturnat la Minsk.

Roman Protasevici a fost arestat în mai 2021, după ce aeronava Ryanair (care opera cursa Atena-Vilnius) în care acesta se afla a fost interceptată și forțată să aterizeze Minsk, în timp ce survola Belarus, țara de origine a lui Protasevici. Acțiunea autorităților belaruse a stârnit indignare la nivel internațional.

Protasevici a fost acuzat de mai mult de 1.500 de infracțiuni, inclusiv organizarea de complot pentru preluarea puterii. Bloggerul se afla în spatele unui canal de Telegram, numit Nexta, care a fost folosit pentru a organiza protestele pe scară largă care au izbucnit după alegerile prezidențiale din august 2020, contestate la scară largă atât la nivel național, cât și internațional, scrie Biziday.