Cine va fi următorul comisar european pentru extindere?3Foto© moldova.europalibera.org

Cine va fi următorul comisar european pentru extindere?

, 6 știri, 3 vizualizări

Ce trebuie știut? Planul este să prezinte lista de candidați Parlamentului European la 11 septembrie, pentru ca în ultima parte a lunii septembrie Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului să înceapă examinarea prealabilă a eligibilității comisarilor. Asta va permite ca audierile tematice corespunzătoare cu candidații, în comisiile relevante, să înceapă în octombrie.

Se așteaptă ca Parlamentul European să elimine doi sau trei candidați, așa cum face în mod normal, astfel încât termenul de punere în funcțiune a întregii Comisii Europene până la 1 noiembrie este unul ambițios. Dacă o candidatură este respinsă, statele membre trebuie să nominalizeze noi persoane, iar apoi vor avea loc alte audieri.

Fiecare stat membru al UE primește un post de comisar. Săptămâna trecută, lista era mai mult sau mai puțin completă, deoarece 25 de state membre prezentaseră candidați. (Vorbim de 25 de țări și nu de 27, deoarece von der Leyen însăși este comisarul german, iar Kaja Kallas, nominalizată anterior de liderii UE ca noul șef al politicii externe a blocului, reprezintă Estonia).