Consiliul European va oferi 40 de milioane de euro în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova4Foto© zdg.md

Consiliul European va oferi 40 de milioane de euro în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova

, 5 știri, 13 vizualizări

Joi, 4 mai, Consiliul European a adoptat două măsuri de asistență în cadrul Facilității Europene pentru Pace (FEP) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova și al Forțelor de Apărare ale Georgiei, pentru a spori securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul de apărare al ambelor țări, se arată într-un comunicat.

Astfel, măsura de asistență adoptată este în valoare de 40 de milioane de euro și va fi oferită într-o perioadă de 36 de luni. Sprijinul va finanța echipamente, provizii și servicii neletale pentru unitățile Forțelor Armate ale R. Moldova, inclusiv pregătirea tehnică, acolo unde este solicitată. Echipamentele aprobate includ echipamente de supraveghere aeriană, mobilitate și transport, logistică, comandă și control și echipamente de apărare cibernetică.

Măsura de asistență a fost solicitată de R. Moldova la 6 februarie 2023 și completează măsura de asistență de 40 de milioane de euro adoptată în iunie 2022 și cea de 7 milioane de euro adoptată în decembrie 2021.