Cooperarea moldo-norvegiană, discutată de Președinta Maia Sandu și delegația parlamentară din Norvegia4Foto© realitatea.md

Cooperarea moldo-norvegiană, discutată de Președinta Maia Sandu și delegația parlamentară din Norvegia

, 6 știri, 11 vizualizări

Președinta Maia Sandu a discutat astăzi cu membrii Comisiei pentru afaceri externe și apărare din Parlamentul Norvegiei, aflați în vizită la Chișinău. Șefa statului a subliniat relațiile de prietenie precum și solidaritatea și sprijinul Norvegiei în perioade de criză, inclusiv în contextul războiului din Ucraina.

Pe parcursul acestui an, șefa statului a avut mai multe întrevederi cu Prim-ministrul norvegian, Jonas Gahr Støre, în cadrul platformelor multilaterale: în marja Conferinței de Securitate de la München, la reuniunea Comunității Politice Europene, și în timpul celei de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York.

În 2023, Norvegia a alocat Republicii Moldova asistență financiară nerambursabilă în valoare de 500 de milioane de coroane norvegiene (aproximativ 42 de milioane de euro) prin Programul Nansen, pentru a susține Ucraina și Moldova. Fondurile sunt direcționate prin Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială pentru a finanța proiecte de eficiență energetică și pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față provocărilor cauzate de războiul din țara vecină.