Cosmin Dinescu, ales șeful misiunii UE în R. Moldova7Foto© ziarulnational.md

Cosmin Dinescu, ales șeful misiunii UE în R. Moldova

, 11 știri, 3 vizualizări

Actualul ambasador al României la Vilnius, Cosmin Dinescu, a fost ales în funcția de șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission – EUPM). Diplomatul a candidat pentru această poziție alături de alte șapte persoane. Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, decizia de creare a Misiunii a fost luată la Consiliul Afaceri Externe (CAE) din 24 aprilie 2023, înființarea acesteia fiind puternic susținută de România, scrie Radiomoldova.md.

„EUPM, desfășurată egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, este prima misiune civilă a UE în Republica Moldova și constituie o reușită a implicării constante și insistente a României și a MAE pentru creșterea profilului Republicii Moldova pe agenda Uniunii și consolidarea securității și rezilienței acestei țări.

Misiunea va funcționa pentru o perioadă inițială de doi ani. Decizia de alegere a diplomatului român în această funcție a fost anunțată de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell, fiind comunicată ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”, transmite MAE.