Cum a răspuns Jens Stoltenberg când a fost întrebat dacă un sabotaj la centrala Zaporojie ar putea declanșa Articolul 5 din Tratatul NATO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a fost întrebat vineri, într-o conferință de presă, dacă un eventual accident sau un sabotaj la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul rușilor, ce ar avea ca rezultat trecerea unui nor radioactiv în țările NATO, poate fi considerat un atac și, în consecință, poate declanșa Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă, conform căruia un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, relatează The Guardian.
Întrebarea a venit în contextul în care doi senatori americani, unul democrat și unul republican, au introdus luna trecută o rezoluție prin care propun ca o eventuală distrugere a instalației nucleare ce ar duce la pătrunderea de elemente radioactive pe teritoriul țărilor membre NATO să fie considerată un atac la adresa NATO și un temei pentru a recurge la Articolul 5 din Tratatul fondator de la Washington.
„Salutăm cu tărie faptul că AIEA monitorizează îndeaproape (situația de la Zaporojie - n.r.) și că experții săi urmăresc situația. AIEA are un mandat și noi îl susținem. Aceasta este o mare provocare într-o zonă de război. Rusia are o responsabilitate specială. Cel mai bun mesaj al NATO și al AIEA este că Rusia nu ar trebui să lanseze niciun atac de la centrala electrică. Facem în continuare apel la Rusia să se retragă din această instalație”, a spus Jens Stoltenberg, evitând să răspundă la întrebarea specifică referitoare la Articolul 5.