Expulzarea profesorilor turci din Republica Moldova, subiect de discuție la Parlament3Foto© curentul.md

Expulzarea profesorilor turci din Republica Moldova, subiect de discuție la Parlament

, 4 știri, 10 vizualizări

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a audiat autoritățile competente privind acțiunile întreprinse în scopul remedierii deficiențelor identificate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în hotărârea „Ozdil și alții versus Republica Moldova”. Informațiile au fost prezentate de către conducerea Serviciului de Informații și Securitate, a Ministerului Afacerilor Interne, a Inspectoratului General pentru Migrațiune, precum și de reprezentanți ai Procuraturii Generale.

„A fost efectuată o cercetare de serviciu, iar materialele au fost expediate Procuraturii municipiului Chișinău, care a inițiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu în cazul declarării de persoane indezirabile și îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a cetățenilor străini. Ulterior, dosarul special a fost trimis Procuraturii Generale”, a precizat directorul SIS, Alexandru Musteața.

De asemenea, în cadrul SIS au fost întreprinse măsuri instituționale pentru a prevenit repetarea unor astfel de situații. „Serviciul a instituit un mecanism intern și strict de control de legalitate a solicitărilor privind declararea străinilor ca persoane indezirabile. Acesta implică atât verificarea oportunității, cât și a legalității unei astfel de acțiuni”, a adăugat conducerea Serviciului de Informații și Securitate.