Guvernul a desemnat Operatorul Pieței de Energie Electrică în Moldova3Foto© gov.md

Guvernul a desemnat Operatorul Pieței de Energie Electrică în Moldova

, 8 știri, 4 vizualizări

Guvernul a desemnat operatorul pieței de energie electrică, SRL „Operatorul Pieței de Energie M” în Republica Moldova, ca filială a SA „OPCOM” din România. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi la ședința Executivului.

OPEM va fi platforma de tranzacționare a energiei electrice și va operaționaliza piețele de energie intrazilnică și pentru ziua de mâine. Aceasta va da semnale de preț corecte pieței și va permite, ulterior, stabilirea tarifelor diferențiate la energia electrică pentru consumatorii finali.

Până la stabilirea piețelor, producătorii eligibili vor avea dreptul atât la contracte cu preț fix, cât și la „contracte de diferență”, până la stabilirea Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) si a Pieței pe Parcursul Zilei (PPZ) pe platforma OPCOM. Contractul pentru diferență permite o mai bună integrare pe piață a producătorilor eligibili. În cazul unui contract pentru diferențe în două direcții, producătorii vor primi plată în cazul unor prețuri de piață scăzute, dar vor trebui să returneze orice surplus peste prețul de exercitare în cazul unor prețuri ridicate ale energiei electrice.