Guvernul propune suspendarea ratelor fermierilor până la finalul lui 2025, ca urmare a secetei3Foto© observatornews.ro

Guvernul propune suspendarea ratelor fermierilor până la finalul lui 2025, ca urmare a secetei

, 9 știri, 24 vizualizări

Peste 138.000 de fermieri au cerut evaluarea pagubelor provocate de secetă la culturi precum porumb, floarea-soarelui, mere, pere și viță-de-vie, iar peste 16.000 pentru grâu și rapiță, pentru a primi despăgubiri de la Ministerul Agriculturii. Nu este primul an de secetă severă, care afectează grav producția și veniturile fermierilor, aceștia având datorii și lichiditate redusă. Astfel, Guvernul a intervenit și propune suspendarea ratelor la bănci până la sfârșitul lui 2025, printr-o ordonanță de urgență.

„Este imperios necesară adoptarea în regim de urgență a prezentului act normativ prin care se propune modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.

4/2024, astfel încât amânarea plății unor obligații contractuale ale debitorilor către creditori să devină efectivă pentru producătorii agricoli afectați, deținători ai unui proces – verbal de constatare și evaluare a pagubelor la culturi agricole care solicită creditorilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor, cu termen scadent 31 decembrie 2025”, se arată în proiectul OUG.