În această vară, moldovenii își caută mai activ de muncă decât de obicei5Foto© zdg.md

În această vară, moldovenii își caută mai activ de muncă decât de obicei

, 5 știri, 4 vizualizări

Vara este considerată un sezon scăzut pe piața muncii — în această perioadă atât numărul de posturi vacante, cât și cel al candidaților este mai mic din cauza concediilor. Dar anul acesta totul este diferit: statistica site-ului de căutare de lucru și angajare a personalului Rabota.md indică o activitate sporită a persoanelor care își caută un loc de muncă. Astfel, doar în luna iulie au fost înregistrate aproape 1 000 000 de accesări ale site-ului.

Dacă în luna mai utilizatorii au trimis peste 142 488 de CV-uri prin intermediul Rabota.md, în iunie numărul acestora a ajuns la 181 132 — un record absolut! — iar în iulie a scăzut ușor până la 150 788. În orice caz, în ambele luni de vară au fost trimise cu 50% mai multe CV-uri decât în iunie – iulie 2022.

În opinia managerului de proiect Rabota.md, Vladimir Boșneak, activitatea solicitanților poate fi influențată de faptul că alternativele de vacanță au devenit mai puține și mai scumpe: „Acum nu poți merge în Ucraina, Turcia a devenit semnificativ mai scumpă, alte destinații — la fel. În cadrul proiectului nostru JobJob, în care luăm interviuri de la angajații din Moldova și le publicăm pe TikTok, mulți dintre aceștia spun că nu vor pleca nicăieri în această vară”.