În Austria au loc alegeri parlamentare5Foto© moldova.europalibera.org

În Austria au loc alegeri parlamentare

, 5 știri, 2 vizualizări

Duminică, 29 septembrie 2024, au început alegerile parlamentare din Austria, la care au drept de vot 6,43 milioane de cetățeni. Extrema dreaptă este favorită în sondaje, la acest scrutin legislativ. Votul este unul cu miză uriașă, inclusiv pentru România, în contextul în care așteptăm acceptul austriecilor ca să intrăm total în spațiul Schengen.

Extrema dreaptă este favorită în sondaje, la acest scrutin parlamentar, iar Europa se uită cu îngrijorare având în vedere avansul partidelor radicale din mai multe țări. Primele secții de votare s-au deschis la ora locală 06:00 (04:00 GMT), iar ultimele care se vor închide o vor face la ora locală 17:00, oră la care sunt așteptate primele proiecții ale rezultatelor.

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Libertății din Austria (Freiheitliche Partei Osterreichs, FPO), liberal ultranaționalist, condus de fostul ministru de interne Herbert Kickl, are o cotă de 26% din voturi, cu un punct procentual mai mult decât Partidul Popular Austriac (OVP, Österreichische Volkspartei) de guvernământ, care a câștigat alegerile din 2019 cu 37,5%.

au reușit să se prezinte ca un partid aflat în centrul spectrului politic
Jacques Delors,
Alegeri tensionate azi în Austria: sondajele prevăd un „cutremur”…