La mijlocul campaniei electorale, avem peste 100 de cazuri de corupere a alegătorilor. Unii au fost deja amendați3Foto© zdg.md

La mijlocul campaniei electorale, avem peste 100 de cazuri de corupere a alegătorilor. Unii au fost deja amendați

, 6 știri, o vizualizare

Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță luni, 7 octombrie, despre recepționarea de la Inspectoratul General al Poliției (IGP) a peste 100 de procese-verbale de constatare a contravenției cu privire la coruperea electorală pasivă.

Este vorba despre constatarea faptelor de pretindere, acceptare sau primire, personal sau prin mijlocitor, de către un alegător a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor. Astfel pentru comiterea acestei contravenții, legislația în vigoare prevede o amendă de până la 37 500 de lei.

În R. Moldova se atestă un fenomen amplu de finanțare ilegală a unor partide și de corupere a alegătorilor în ajunul alegerilor prezidențiale și a referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, susțin reprezentanții organelor de drept. Acestea au efectuat, joi, mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali – săvârșită în proporții mari.