Ministerul Energiei propune eliminarea accizelor la bioetanol2Foto© zdg.md

Ministerul Energiei propune eliminarea accizelor la bioetanol

, 5 știri, 4 vizualizări

Ministerul Energiei a avut mai multe propuneri la proiectul politicii fiscale și vamale, orientate către stimularea tehnologiilor de valorificare a energiei regenerabile și, într-un final, de decarbonizare a sectorului energetic. Una dintre acestea ține de un grafic mai ambițios de aliniere a accizelor pentru combustibilii fosili la nivelul celor aplicate în Uniunea Europeană. Această propunere a fost respinsă, însă, de către Ministerul Finanțelor, care are deja un calendar de majorare a accizelor la motorină și benzină.

O altă propunere a Ministerului Energiei vrea să stimuleze utilizarea de biocombustibili în transportul auto, care este responsabil de cca 35% din consumul final de energie în Republica Moldova. Mai mult, Republica Moldova are ținta de 9% în sectorul transportului pentru consum din surse regenerabile pînă în 2030. Astfel, Ministerul Energiei a propus scutirea de accize a amestecurilor de alcool etilic utilizate ca materii prime, mai exact în producția de biocombustibili precum bioetanolul destinat consumului în autovehicule.

O astfel de modificare ar contribui la reducerea consumului de combustibil la nivel de țară, diminuarea impactului asupra mediului prin reducerea emisiilor cu efect de seră, dar ar genera și noi locuri de muncă și ar stimula dezvoltarea sectorului de biocarburanți, sector încă neexploatat dar cu mult potențial. În Republica Moldova se produc anual peste 20 de mii de tone de bioetanol, iar acesta este practic în întregime exportat. Între timp, în 2023 au fost importate peste 907 mii tone produse petroliere.