Ministrul Culturii: Nicio filă din colecțiile Bibliotecii Naționale nu va fi relocată, decât în condiții sigure4Foto© publika.md

Ministrul Culturii: Nicio filă din colecțiile Bibliotecii Naționale nu va fi relocată, decât în condiții sigure

, 5 știri, 21 vizualizări

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, precizează că niciuna din colecțiile de carte din Biblioteca Națională nu va fi relocată atât timp cât noile condiții nu vor fi mai bune decât cele existente. Potrivit lui, ambele clădiri ale BNRM – blocul central și blocul 2 – deja de mult timp nu mai corespund cerințelor și necesităților bibliotecii. Spațiile actuale de depozitare sunt supraîncărcate.

Blocul central, prevăzut pentru 1 milion de cărți, găzduiește astăzi în jur de 2,5 milioane de volume. Sarcina pe metru pătrat depășește cu mult normele prevăzute, fapt care a dus la denaturarea planșeului și a produs fisuri pe perimetrul clădirii.

Ministrul spune că blocul 2 este într-o situație și mai proastă. Dacă blocul central a fost construit în 1961 și a fost prevăzut pentru depozitare de carte, blocul 2 (Fostul Seminar Teologic) a fost construit în 1902 și avea o cu totul altă destinație. Azi, în pofida eforturilor depuse de bibliotecarele Bibliotecii Naționale, a muncii și dăruirii de care dau dovadă, deja de zeci de ani, în pofida reparațiilor făcute cu forțele proprii sau finanțate sporadic și ocazional, Patrimoniul Național de carte aflat în ambele blocuri ale BNRM se află în pericol.