Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat în 2024 de scriitoarea sud-coreeană Han Kang11Foto2Video© moldova.europalibera.org

Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat în 2024 de scriitoarea sud-coreeană Han Kang

, 16 știri, 8 vizualizări

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 este acordat autoarei sud-coreene Han Kang „pentru proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”, a anunțat Academia Regală Suedeză de Științe joi după-amiaza.

Cîștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură din 2024 s-a născut în 1970 în orașul Gwangju din Coreea de Sud, înainte de a se muta cu familia la Seul, la vîrsta de nouă ani. Ea provine dintr-o familie literară, tatăl său fiind un romancier renumit. Pe lîngă scris, s-a dedicat și artei și muzicii, aspect care se reflectă în întreaga sa operă literară.

Han Kang și-a început cariera în 1993, odată cu publicarea mai multor poezii în revista „Literatură și Societate”. Debutul său în proză a avut loc în 1995, cu colecția de povestiri „Dragostea din Yeosu”, urmată curînd de alte lucrări în proză, atît romane, cît și povestiri.