Procesul de reglementare transnistreană, discutat la Bender4Foto© curentul.md

Procesul de reglementare transnistreană, discutat la Bender

, 6 știri, 5 vizualizări

Vineri, 17 mai 2024, reprezentanții politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană de la Chișinău și Tiraspol, Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev, s-au întâlnit în cadrul unei ședințe de lucru desfășurate la sediul din or. Bender al Misiunii OSCE în Republica Moldova.

Negociatorul principal din partea Chișinăului a subliniat necesitatea anulării de către Tiraspol a deciziilor abuzive privind impunerea ilegală de taxe și de restricții ce fac dificilă desfășurarea lucrărilor agricole, recoltarea roadei, depozitarea și transportarea fără impedimente a produselor agricole, a materialului semincer și a echipamentelor necesare către/dinspre loturile de pământ, amplasate după traseul „Rîbnița-Tiraspol”.

De asemenea, au fost reiterate dificultățile cu care se confruntă cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană, cu solicitarea de a soluționa problema ce ține de returnarea/oferirea clădirilor proprii și adecvate procesului educațional, reducerea tarifelor la utilități la nivelul anului 2023, renunțarea la procesări neautorizate de date cu caracter personal și la practica de remitere a citațiilor pentru evidența militară a elevilor.