Proiectul Strategiei de securitate națională, supusă consultărilor publice3Foto© curentul.md

Proiectul Strategiei de securitate națională, supusă consultărilor publice

, 5 știri, 7 vizualizări

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova a fost consultat public, astăzi, pe platforma Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

STRATEGIA de securitate națională a Republicii Moldova a fost elaborată de Președinta țării, Maia Sandu. Potrivit notei informative a documentului, adoptarea Strategiei este necesară în contextul geopolitic actual, care este caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate. În context, noua Strategie are drept obiective creșterea capacității statului de a preveni și de a contracara materializarea riscurilor la adresa securității naționale, precum și de a asigura procesul de integrare europeană și cooperare cu statele partenere.

Totodată, autorii documentului evidențiază că, în prezent, războiul Federației Ruse în Ucraina are implicații grave asupra securității naționale a Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic, financiar, energetic și al ordinii publice. În context, este nevoie de o strategie de securitate actualizată.