Promo-LEX recomandă Parlamentului să-și revadă inițiativa privind desfășurarea alegerilor și a referendumului în aceeași zi2Foto© ziarulnational.md

Promo-LEX recomandă Parlamentului să-și revadă inițiativa privind desfășurarea alegerilor și a referendumului în aceeași zi

, 6 știri, 22 vizualizări

Promo-LEX recomandă Parlamentului să-și revadă inițiativa privind posibilitatea desfășurării concomitente a referendumului republican și a alegerilor parlamentare sau prezidențiale, în contextul reexaminării proiectului de lege, inclusă pe agenda ședinței plenare de joi, 18 ianuarie 2024.

Potrivit asociației, art. 184 alin. (2) din Codul electoral care prevedea că referendumul republican nu poate avea loc în ziua alegerilor parlamentare, prezidențiale și a celor locale generale nu trebuie modificat, prevederile acestuia fiind conforme recomandărilor instituțiilor europene de referință în domeniul democrației și a misiunilor internaționale și naționale de observare a alegerilor.

De asemenea, reprezentanții Promo-LEX au subliniat că subiectul integrării europene este unul de interes public strategic pentru Republica Moldova, care nu trebuie „adoptat” sau „monopolizat” în scop electoral de o anumită forță politică.