Reguli noi și mai multă ordine pe piața energiei regenerabile7Foto© gov.md

Reguli noi și mai multă ordine pe piața energiei regenerabile

, 11 știri, 8 vizualizări

Din 1 ianuarie 2024, va fi aplicat un nou mecanism de facturare a energiei regenerabile. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Energiei, modificări la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și protocol a Executivului.

Una dintre noutățile inițiativei legislative este tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă, pas necesar pentru a face actualul sistem de energie regenerabilă mai echitabil, mai ordonat, nediscriminatoriu, la care să aibă acces cât mai mulți cetățeni. Tendința din ultimele luni arată că există un interes sporit pentru instalațiile fotovoltaice, investiție care se răscumpără mai rapid, spre deosebire de alte tehnologii, iar în condițiile prețurilor actuale se recuperează de două ori mai repede decât până la criza energetică și începerea războiului din Ucraina.

De asemenea, potrivit documentului, proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor putea instala parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu. Acestea se vor putea afla la o altă adresă decât locul de consum, cu condiția că ambele adrese se află în raza aceluiași furnizor.