Republica Moldova a suspendat Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa© zdg.md

Republica Moldova a suspendat Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa

, 6 știri, 14 vizualizări

Republica Moldova suspendă Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat, în a doua lectură, de 53 deputați.

Potrivit notei informative a documentului, necesitatea suspendării Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa vine din două motive. Mai exact, în 2023, Federația Rusă s-a retras oficial din Tratat, fără a-și onora angajamentul de retragere a trupelor sale din R. Moldova și Georgia. Un alt motiv al suspendării Tratatului este agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei, țară care, la fel, este membră a Tratatului. În aceste condiții, Ministerul Apărării consideră „inutilă” continuarea punerii în aplicare a Tratatului.

Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa a intrat în vigoare în 1992 și impune restricții în ceea ce privește echipamentul militar din Europa și prezența forțelor armate în anumite regiuni sau la granițele dintre state. În anul 1999, 30 de state au semnat Acordul privind adoptarea Tratatului, care a vizat angajamentul Rusiei de a-și retrage trupele din R. Moldova și din Georgia. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, Republica Moldova a refuzat să demareze procesul de ratificare a Acordului.