Republica Moldova va primi 220 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice9Foto© gov.md

Republica Moldova va primi 220 milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice

, 17 știri, 4 vizualizări

Cabinetul de ministri a aprobat initierea negocierilor si semnarea celui de-al cincisprezecelea Amendament la Acordul de asistenta privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul SUA pentru crestere economica durabila, ancorata in integrarea europeana.

Amendamentul prevede o alocare suplimentara in valoare de 220 de milioane de dolari SUA drept contributie nerambursabila in cadrul Acordului pentru consolidarea securitatii energetice a Republicii Moldova, prin conectarea elementelor-cheie ale sectorului energetic cu sistemele europene.

Concomitent, Amendamentul prevede stabilirea termenilor si conditiilor privind suportul bugetar nerambursabil in valoare de 76,8 milioane de dolari SUA ce urmeaza a fi oferit catre Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala, prin intermediul Fondului fiduciar instituit de catre Banca Mondiala. Acest sprijin bugetar va asigura rambursarea cheltuielilor pentru achizitiile de energie electrica de la furnizorii din Ucraina si tarile ENTSO-E, pentru perioada septembrie 2022 - martie 2023.