Romania isi intareste apararea la Dunare pentru a impiedica razboiul din Ucraina sa se extinda in spatiul NATO5Foto© moldova.europalibera.org

Romania isi intareste apararea la Dunare pentru a impiedica razboiul din Ucraina sa se extinda in spatiul NATO

, 6 știri, 11 vizualizări

Măsurile, împreună cu mobilizarea suplimentară a patru avioane de luptă F-16 ale SUA și extinderea zonei interzise zborurilor, sînt un semn al îngrijorării în creștere din România și de la nivelul alianței NATO că războiul din Ucraina s-ar putea extinde pe teritoriul alianței nord-atlantice, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

În noiembrie anul trecut, o rachetă a lovit sudul Poloniei, ucigînd două persoane, declanșînd pentru scurt timp alarma de securitate, deși ulterior s-a stabilit că apărarea aeriană ucraineană a fost cea responsabilă. Acum, România este cea care se află în centrul atenției.

La scurt timp după ce s-a retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră, la 17 iulie, Moscova a început să țintească porturile și depozitele ucrainene de-a lungul Dunării, într-o încercare aparentă de a bloca principala rută alternativă pentru exporturile agricole ale Ucrainei. Printre ținte s-au numărat porturile ucrainene Izmail și Reni, ambele situate peste Dunăre de teritoriul românesc.