Rusia anunță că va organiza alegerile prezidențiale și în teritoriile ocupate din Ucraina© moldova.europalibera.org

Rusia anunță că va organiza alegerile prezidențiale și în teritoriile ocupate din Ucraina

, 5 știri, 21 vizualizări

Rusia va organiza alegerile prezidențiale preconizate pentru luna martie și în teritoriile ocupate în estul și sudul Ucrainei, a anunțat luni Comisia Electorală Centrală de la Moscova, un scrutin la care se așteaptă ca Vladimir Putin să fie reales pentru un al cincilea mandat, relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Membrii Comisiei electorale au adoptat „în unanimitate” o rezoluție care aprobă această modalitate, a declarat agenției oficiale de presă TASS unul dintre responsabilii CEC, Nikolai Bulaiev. Rusia a organizat deja mai multe alegeri în aceste teritorii (Zaporojie, Herson /sud/, Donețk și Lugansk /est/) a căror anexare a proclamat-o în septembrie 2022 și pe care le controlează doar parțial. Moscova vrea să organizeze alegeri prezidențiale între 15 și 17 martie.

Decizia de a le organiza și în Crimeea ocupată a fost luată mai devreme, transmite Unian. Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a transmis încă săptămâna trecută că organizarea de alegeri în aceste regiuni este „nulă și neavenită” și „încalcă dreptul internațional”.