Șeful diplomației moldovenești, despre oferirea statutului de candidat la aderare: Suntem foarte optimiști!© adevarul.ro

Șeful diplomației moldovenești, despre oferirea statutului de candidat la aderare: Suntem foarte optimiști!

, 6 știri, 5 vizualizări

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene spune că dorința de eurointegrare a cetățenilor și eforturile autorităților au creat acum o fereastră de oportunitate pentru Republica Moldova. În timpul summit-ului Consiliului European din 23-24 iunie, vom primi un răspuns clar privind perspectiva de aderare. Oficialul se arată optimist că summit-ul european va fi un eveniment istoric pentru Republica Moldova.

„Este o recunoaștere a faptului că societatea moldovenească este o societate europeană, care vrea să fie guvernată conform normelor democrației, care a respins tentative de a deraia parcursul nostru european, prin votul clar și ferm oferit forțelor proeuropene. Noi am făcut progrese importante în ultimele luni și în domeniul luptei cu corupția, domeniul energetic, libertatea presei.

Am sărit 49 de poziții conform indicelui libertății presei. Am demonstrat evoluții în lupta cu spălarea banilor. Nu știm care vor fi deciziile țărilor, dar primim mesaje pozitive din partea Comisiei Europene. Poziția majorității absolute a țărilor membre este că sunt deschise și susțin ferm oferirea statutului de candidat pentru Republica Moldova.