Ungaria dorește să promoveze aderarea la UE a țărilor din Balcanii de Vest, dar nu și a Republicii Moldova și a Ucrainei4Foto© realitatea.md

Ungaria dorește să promoveze aderarea la UE a țărilor din Balcanii de Vest, dar nu și a Republicii Moldova și a Ucrainei

, 5 știri, 18 vizualizări

De la 1 iulie, Ungaria preia de la Belgia, pentru 6 luni, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Cu această ocazie, la Bruxelles au fost prezentate prioritățile guvernului maghiar, dar și sloganul mandatului: "Make Europe great again", în traducere "să facem Europa mareață din nou! Deși este o adaptare evidentă după cel folosit de Donald Trump în campania din 2016, ambasadorul Ungariei la Uniunea Europeană nu-l consideră ca atare.

Odor BALINT, AMBASADORUL UNGARIEI LA UNIUNEA EUROPEANĂ: „Nu cred că, vreodată, Donald Trump a vrut să facă Europa măreață. Vrem să transmitem că Europa este mai puternică împreună decât individual și ideea este că Europa trebuie să devină independentă.”

Simbolul ales de guvernul de la Budapesta este, de asemenea, sugestiv: un cub Rubik cu steagul european pe o parte și steagul Ungariei pe cealaltă. Pentru cele 6 luni de mandat, Ungaria a anunțat 7 priorități. Promovarea aderării Republicii Moldova și Ucrainei la UE nu se numără printre ele.