Viitorul lui Ursula von der Leyen la Comisia Europeană, încă incert2Foto© zdg.md

Viitorul lui Ursula von der Leyen la Comisia Europeană, încă incert

, 4 știri, 8 vizualizări

Întâlnirea neoficială a liderilor UE de la Bruxelles s-a terminat noaptea târziu, dar fără o decizie pe tema posturilor de conducere ale blocului comunitar. Speranțele unui acord rapid s-au evaporat aseară, deoarece Partidul Popular European, câștigătorul alegerilor europarlamentare, a cerut mai multe concesii și mai multă putere în funcțiile de conducere.

Șona MIUREI, REPORTER EURONEWS: „Cu toate acestea, negocierile vor fi dificile, în special pentru partenerii de coaliție aleși de ea (n.red.- Ursula von der Leyen), verzii și socialiștii. Aceștia vor asigurări din partea lui von der Leyen că va rămâne dedicată centralismului și că nu va fi tentată să încline spre dreapta, către grupuri care au crescut în mărime și statut.”

Era de așteptat ca Ursula von der Leyen să fie nominalizată pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene fostul premier portughez Antonio Costa la președinția Consiliului European iar  prim-ministra estoniană Kaja Kallas în postul de șefă a diplomației. Actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel, a declarat la sfârșitul serii că liderii europeni au nevoie de mai mult timp.