X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Prima reacție oficială a Chinei în scandalul diplomatic

24 apr. 2023,, 12:33   Externe
3336 2

China respectă suveranitatea statelor ex-sovietice, a susținut, luni, Ministerul chinez de Externe, care a reacționat astfel în scandalul diplomatic provocat de ambasadorul Chinei la Paris, care a pus la îndoială că fostele republici sovietice ar avea un statut reglementat şi că Crimeea face parte din Ucraina, scrie The Guardian.

„China respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor și susține scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite”, a declarat luni purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, citat de hotnews.ro.

Ea a spus că remarcile sale cu privire la suveranitate reprezintă poziția oficială a Guvernului Chinei.

Amintim că ambasadorul Chinei la Paris a fost criticat dur de Franţa, după ce la un post TV francez, diplomatul a pus la îndoială suveranitatea ţărilor din Uniunea Sovietică şi faptul că peninsula Crimeea aparţine Ucrainei. Lu Shaye susține că ţările fostei URSS „nu au un statut efectiv în dreptul internaţional, deoarece nu există niciun acord internaţional care să concretizeze statutul lor de ţări suverane”.

Cît despre Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia din 2014, el a declarat:

„Depinde de modul în care percepeţi această problemă. Există o istorie. Crimeea a fost a Rusiei la început. Hruşciov a fost cel care a dat Crimeea Ucrainei pe vremea Uniunii Sovietice. Acum cel mai urgent lucru este să se oprească, să se realizeze încetarea focului între Rusia şi Ucraina”, a conchis ambasadorul chinez.


Franţa a reacţionat duminică prin declararea „solidarităţii sale depline” cu toate ţările aliate afectate, despre care a spus că şi-au dobîndit independenţa „după decenii de opresiune”, scrie Reuters.

Între timp, și Ministerul de Externe de la Chișinău condamnă declarațiile ambasadorului chinez în Franța.

15
2
0
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?