Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Un sistem fotovoltaic a fost instalat într-o gospodărie apicolă

7 apr. 2023,, 20:00   Economie
1643 0

Pentru a economisi resursele, dar și banii pentru achitarea facturilor la energia electrică, o cooperativă apicolă din raionul Orhei a investit 2.258.076 lei într-un sistem fotovoltaic 364 de panouri solare.

Agentul economic „Sandic Honey Group” este beneficiar al programului „Susţinem tranziţia către economia verde”, implementat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de partenerii externi, transmite agrotv.md.

Cooperativa a fost fondată în 2019 și reunește astăzi 12 întreprinderi din domeniul apicol. Împreună, acestea administrează peste 7.000 de familii de albine din 14 raioane ale țării. Membrii cooperativei asigură în prezent întreg lanțul valoric de colectare, procesare și ambalare a produselor apicole.

După ce costurile pentru energia electrică au început să crească, antreprenorii s-au gîndit la soluții pentru a face economii fără a perturba procesul de lucru.

În 2021, cooperativa a inaugurat un centru modern pentru procesarea și ambalarea produselor apicole, echipat cu tehnologii de ultimă generație și un laborator performant.


Prin intermediul programului de finanțare pentru procurarea echipamentelor fotovoltaice, cooperativa a beneficiat de un împrumut de la ADMA în valoare de 843.450 de lei și un grant din partea Proiectului Tehnologiile Viitorului de 200.000 de lei plus asigurarea echipamentului în valoare de peste 48.000 de lei. Antreprenorul a instalat un sistem de panouri solare cu o capacitate de 164 kW. Această investiție va genera aproximativ 240.000 kWh anual, reducînd consumul de energie electrică al centrului apicol cu aproximativ 65%, scăzînd costurile pentru utilități și contribuind la creșterea competitivității la prețul produsului final.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Întrucît avem o cooperativă, contribuția statului a fost subvenționată în mărime de 75%. Dacă era vorba doar de un agent economic, el ar fi beneficiat de 50% subvenții. Deci, e mult mai convenabil în echipă. O afacere are nevoie de multe investiții, iar un antreprenor singur nu ar face față tuturor provocărilor. Aici ar fi binevenit și un îndemn pentru toți agricultorii, în special pentru cei care au minimum 500 de familii de albine, să se alăture acestei cooperative, pentru a optimiza cheltuielile de întreținere și a garanta că produsele sunt de calitate și că vor ajunge mai repede pe piețele interne, cît și externe.”

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?