X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

R.Moldova va achita aproape 68 de mii de euro, după ce a pierdut la CEDO cauza Petrenco

14 sep. 2021,, 13:20   Politică
2937 5

Republica Moldova s-a ales cu o nouă condamnare la CtEDO fiind obligată să achite din bugetul de stat suma de 67.750 euro, în dosarul grupului Petrenco.

Condamnarea vine după ce Înalta Curte a recunoscut acțiunile arbitrare comise de Procuratură și instanța de judecată în privința grupului Petrenco.

Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis o hotărîre în cauza Petrenco și alții 6 contra Republicii Moldova, prin care a recunoscut violarea mai multor articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului de către stat. Cauza se referă la reținerea, arestarea și detenția reclamanților în baza unor acuzații de tulburări în masă, ca urmare a unei demonstrații pe care aceștia au organizat-o în fața sediului Procuraturii Generale în septembrie 2015.

Toți reclamanții au fost deținuți timp de patru luni și jumătate în penitenciarul nr. 13 și, aproximativ pentru aceeași perioadă de timp, s-au aflat în arest la domiciliu. În perioada în care aceștia se aflau în arest la domiciliu, reclamanții au fost forțați să poarte brățări electronice, pe care trebuiau să le încarce la fiecare cinci ore.

Reclamanții s-au plîns la CtEDO de faptul că privarea de libertate nu se baza pe o suspiciune rezonabilă că aceștia au comis o infracțiune și că detenția acestora a fost arbitrară și ilegală. Ei, de asemenea s-au plîns, în temeiul articolului 5 §§ 3 și 4, că privarea lor de libertate nu a fost bazată pe motive relevante și suficiente și că instanțele naționale nu și-au motivat suficient hotărîrile judecătorești.


Reclamanților s-au mai plîns de încălcarea dreptului la întrunire pașnică, dar și de condițiile inumane de detenție în penitenciarul nr. 13.

Curtea a dispus ca Guvernul Republicii Moldova să achite reclamanților suma totală de 63.750 Euro, în calitate de prejudicii morale, pentru violările comise și suma de 4000 Euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică în fața CtEDO.

Comentînd hotărîrea CEDO, directorul de Program și avocatului Vadim Vieru a precizat că: „această cauză scoate în evidență probleme sistemice legate de legalitatea și temeinicia aplicării și prelungirii măsurilor preventive de arest, precum și limitarea dreptului la libertatea de întrunire prin aplicarea, în calitate de măsură provizorie, a interdicției de a merge în locuri unde se petrec acțiuni de proteste în masă. Curtea constată lipsa bănuielii rezonabile cu privire la comiterea infracțiunii și aprecierea arbitrară a probelor de către instanța de judecată, prin reproducerea exclusivă a poziției acuzării”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?