78 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, atunci când mii de români au fost omorâți în zi de Paște2Foto© deschide.md

78 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, atunci când mii de români au fost omorâți în zi de Paște

, 6 știri, 3 vizualizări

Astăzi se împlinesc 78 de ani de la unul dintre cele mai tragice evenimente din istoria românilor – masacrul de la 1 aprilie 1941. Acțiunea în care trupele sovietice au executat fără milă un număr de aproximativ 3 000 de civili români, locuitori de pe Valea Siretului, care încercau să se retragă din Bucovina de Nord, anexată de ruși, pe teritoriile României. Tragicul episod din istoria națională este numit și „Katyn-ul românesc”.

Măcelul a fost declanșat în momentul în care peste 3 000 de români, încurajați de administrația sovietică, au încercat să treacă granița sovieto-română, trasată ca urmare a ultimatumului din iunie 1940 prin care România a fost forțată să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu de peste 3 milioane de locuitori.

Refuzând să devină cetățeni sovietici, aceștia au pornit, în coloane organizate, spre frontiera de pe râul Siret, spre a se repatria în țara-mamă. Oamenii au format o coloană pașnică de peste 3 000 de persoane ce purtau steaguri albe și tricolore cu însemne religioase – icoane, prapuri și cruci din cetină.