Acord între Austria, România și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din martie 20245Foto© unimedia.info

Acord între Austria, România și Bulgaria pentru intrarea în Schengen cu frontierele aeriene și maritime din martie 2024

, 12 știri, 7 vizualizări

„In data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic impreuna cu ministerele omologe din Austria si Bulgaria privind extinderea Spatiului Schengen cu Romania si Bulgaria si aplicarea acquis-ului comunitar Schengen in Romania si Bulgaria la frontierele aeriene si maritime incepand cu luna martie 2024, precum si discutarea in 2024 a aplicarii acestuia la frontierele terestre in stransa legatura cu masurile compensatorii privind intarirea controlului la frontiere si aplicarea Acordului Dublin.

In consecinta, pe parcursul zilelor de 26 si 27 decembrie au avut loc discutii pe canale diplomatice, intre ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care sa incorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discutii vor continua maine 28 decembrie 2023.

Materializarea acordului politic intr-o decizie presupune acordul tuturor Statelor Membre UE, demers procedural care se va continua si maine 28 decembrie 2023.

După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință!
Marcel Ciolacu,
Acord politic cu Austria: Din martie 2024, România va intra în spațiul…