Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava fost ratificat de Parlament© ziarulnational.md

Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și BERD pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți-Suceava fost ratificat de Parlament

, 6 știri, 5 vizualizări

Secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, a declarat că, potrivit condițiilor negociate, împrumutul oferit de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va fi acordat Rep. Moldova într-o singură tranșă ce urmează a fi rambursat până în 2041. Banii vor fi utilizați pentru construcția liniei electrice aeriene Bălți - Suceava.

„Acordul de împrumut prevede contractarea unui credit de 30,8 milioane de euro, ceea ce constituie 40 % din valoarea totală a proiectului. Încă 30,8 milioane de euro vor fi alocate de Banca Europeană de Investiții. De asemenea, încă o componentă este alocată de Uniunea Europeană, sub formă de grant nerambursabil, ceea ce reprezintă 20% din costul proiectului”, a declarat Constantin Borosan.

„În primul rând, creșterea securității energetice și securitatea aprovizionării consumatorului cu energie. Doi – creșterea capacității de integrare a surselor regenerabile în sistemul energetic național. Trei – creșterea capacității de schimburi comerciale export, import de energie electrică cu România, cu UE, ceea ce reprezintă beneficii pentru mediul de afaceri și consumatori”, a precizat Constantin Borosan.